• CE BEM, CE MÂNCĂM
Cei doi aditivi alimentari folosiţi drept conservanţi de producătorul acestui oţet sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. De aceea, este recomandat să îi evitaţi pe cât posibil.
Cei doi aditivi alimentari folosiţi drept conservanţi de producătorul acestui oţet sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. De aceea, este recomandat să îi evitaţi pe cât posibil.
Oţetul din mere este un produs care în mod tradiţional nu are nevoie de aditivi alimentari, nici chiar de conservanţi pentru a rezista mai mult timp pe raftul magazinelor. Însă cel fabricat de SC Seineana SRL are în compoziţie ingrediente care sunt contrare acestui fapt. De pe etichetă citim: “Vin de mere, apă, conservant benzoat de sodiu E 211, colorant E 223 – metabisulfit de sodiu (n.r. – conservant)”.
ANALIZĂ. Oţetul de mere obţinut prin procedeul tradiţional şi consumat cu moderaţie poate avea chiar efecte benefice, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din păcate, produsul analizat conţine şi doi conservanţi artificiali periculoşi pentru sănătate (benzoat de sodiu E 211 şi metabisulfit de sodiu E 223).
Specialistul nostru atrage atenţia că aditivii alimentari care au în compoziţie sulf încetinesc asimilarea vitaminei B1 şi pot produce dureri de cap, ameţeli şi afecţiuni intestinale. De asemenea, aceştia pot declanşa astmul de sulfit, mai ales persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă pentru compuşii cu sulf este de 0,7 mg/kg corp. E 211, benzoatul de sodiu, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari care sunt folosiţi în industria alimentară. Cercetările recente arată că poate produce chiar şi mutaţii ale ADN-ului atunci când este consumat în cantităţi mari. De asemenea, cercetătorii atrag atenţia că poate fi neurotoxic, declanşează sindromul de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD). Doza zilnică admisă stabilită de forurile europene este de 5 mg/kg corp.
CONCLUZII. Din cauza prezenţei conservanţilor, profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul nu va fi consumat de copii, de femeile însărcinate şi cele care alăptează. De asemenea, cei cu sindromul de deficienţă de concentrare, astmaticii, suferinzii de bronşită, de conjunctivită, cei cu emfizem, persoanele cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice nu îl vor consuma.
cristina.calin@jurnalul.ro