x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Oţet cu conservanţi

Oţet cu conservanţi

de Cristina Andreea Calin    |    14 Mar 2008   •   00:00
Oţet cu  conservanţi
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM

Cei doi aditivi alimentari folosiţi drept conservanţi de producătorul acestui oţet sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. De aceea, este recomandat să îi evitaţi pe cât posibil.

Cei doi aditivi alimentari folosiţi drept conservanţi de producătorul acestui oţet sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. De aceea, este recomandat să îi evitaţi pe cât posibil.

 

Oţetul din mere este un produs care în mod tradiţional nu are nevoie de aditivi alimentari, nici chiar de conservanţi pentru a rezista mai mult timp pe raftul ma­gazinelor. Însă cel fabricat de SC Seineana SRL are în compoziţie in­grediente care sunt contrare acestui fapt. De pe eti­chetă citim: “Vin de me­re, apă, conservant benzoat de sodiu E 211, colorant E 223 – me­ta­bi­sulfit de sodiu (n.r. – conservant)”.

 

ANALIZĂ. Oţetul de mere obţinut prin procedeul tradiţional şi consumat cu moderaţie poate avea chiar efecte benefice, ne spune profesorul Gheorghe Men­cinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din păcate, produsul analizat conţine şi doi conservanţi artificiali peri­culoşi pentru sănătate (benzoat de sodiu E 211 şi me­tabisulfit de sodiu E 223).

Specialistul nostru atra­ge atenţia că aditivii alimentari care au în compo­ziţie sulf încetinesc asimilarea vitaminei B1 şi pot produce du­reri de cap, ame­ţeli şi afec­ţiuni intestinale. De ase­me­nea, aceştia pot declanşa astmul de sulfit, mai ales persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă pentru com­puşii cu sulf este de 0,7 mg/kg corp. E 211, benzoatul de sodiu, este unul dintre cei mai pe­ri­culoşi aditivi alimentari care sunt folosiţi în industria alimentară. Cercetările recente arată că poate produce chiar şi mutaţii ale ADN-ului atunci când este consumat în cantităţi mari. De asemenea, cercetătorii atrag aten­ţia că poate fi neurotoxic, declanşează sindromul de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD). Doza zilnică admisă stabilită de fo­ru­rile europene este de 5 mg/kg corp.

 

CONCLUZII. Din cauza prezenţei conservanţilor, profesorul Gheorghe Men­ci­nicopschi atrage atenţia că produsul nu va fi consumat de copii, de femeile însărcinate şi cele care alăptează. De asemenea, cei cu sindromul de deficienţă de concentrare, astmaticii, sufe­rinzii de bronşită, de conjunctivită, cei cu emfi­zem, persoanele cu maladii cardiovasculare, re­nale, hepa­tice nu îl vor consuma.  

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum