x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ouăle şi orezul îţi taie pofta de ronţăit snacksuri

Ouăle şi orezul îţi taie pofta de ronţăit snacksuri

de Steluta Indrei    |    20 Oct 2008   •   00:00
Ouăle şi orezul îţi taie pofta de ronţăit snacksuri

Senzaţia de foame care ne împinge să ronţăim tot felul de snacksuri şi dulciuri între mese poate fi potolită cu ajutorul a cinci alimente: orezul, ouăle, peştele, brânza proaspătă şi legumele verzi.

Nutriţionistul Olivier Nordon ne sfătuieşte să mâncăm măcar unul dintre aceste alimente la mesele principale. Astfel, senzaţia de foame nu ne va mai chinui la scurt timp după ce mâncăm şi nu vom mai fi tentaţi de covrigei, alune, chipsuri şi prăjituri. Foamea este provocată de scăderea glicemiei, adică a nivelului de zahăr în sânge. Acesta provine din glucide. Alimentele conţin glucide cu asimilare rapidă şi glucide cu asimilare lentă. În cazul în care consumăm glucide cu asimilare rapidă (dulciuri, băuturi răcoritoare), pancreasul secretă prea multă insulină pentru a regla nivelul glicemiei. Dar nivelul glicemiei scade rapid şi astfel apare senzaţia de foame. În schimb, dacă mâncăm alimente ce conţin glucide cu asimilare lentă, glicemia este menţinută în limite normale mai mult timp, iar foamea nu mai apare atât de repede. Orezul conţine astfel de glucide cu asimilare lentă, motiv pentru care ne ajută să ne simţim sătui câteva ore după masă. Proteinele de calitate întârzie de asemenea apariţia senzaţiei de foame. Ele rămân mai mult timp în stomac pentru că se digeră mai greu. Senzaţia de saţietate se menţine atât timp cât stomacul este plin. Potrivit doctorului Olivier Nordon, alimentele care ne asigură proteine de calitate sunt peştele, ouăle şi brânza proaspătă.

Alte alimente care ne ajută să facem faţă tentaţiei de a ronţăi între mese sunt fibrele alimentare. Acestea îşi măresc volumul în stomac şi absorb apa, ceea ce ne face să ne simţim sătui. Unele dintre alimentele cel mai bogate în fibre sunt legumele verzi: salata, spanacul, brocoli, fasolea, varza.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă