x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oul vine de hac colesterolului

0
29 Mai 2007 - 00:00
Oul este un aliment in jurul căruia s-au creat numeroase mituri. Se spune că oul creşte colesterolul. Sau că este unul dintre cele mai alergice alimente. Oul fiert tare este recomandat celor care vor să slăbească. Iar studenţii aflaţi in sesiune trebuie să mănănce ouă crude, deoarece conţin lecitină care imbunătăţeşte memoria. Pe de altă parte, ouăle de raţă sunt mai toxice decăt cele de găină.

Unele dintre aceste afirmaţii sunt adevărate, altele, dimpotrivă, sunt false. Vom analiza aceste mituri cu ajutorul prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine mult colesterol. In acelaşi timp insă, gălbenuşul este o sursă bună de lecitină - o substanţă care previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vasele sangvine. De aceea putem spune că din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creşte colesterolul datorită lecitinei. In acelaşi timp, lecitina menţine sănătatea celulei nervoase, a creierului", arată specialistul nostru.

Proteine

Colesterolul este conţinut numai de gălbenuşul de ou (1.400 mg/100 g). Albuşul oului este proteină pură. Ov-albumina, proteina din albuş, a fost luată ca etalon de proteină cu valoare biologică standard de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. In momentul ingerării, această proteină este asimilată complet de metabolismul uman. Ca orice proteină, şi albuşul de ou poate provoca alergii, insă nu mai mult decăt alte alimente. "Iată că miturile cum că oul nu este sănătos, că este toxic, că este alergen se dărămă unul căte unul. Oul este un aliment complex, o sursă bogată de macroelemente importante pentru organismul nostru: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esenţiali", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

100 g ou conţin 12 g proteine, 1 g glucide, 11 g grăsimi, 500 mg colesterol, 130 mg sodiu, 130 mg potasiu, 12 mg magneziu, 200 mg fosfor, 50 mg calciu, 2 mg fier, 40 micrograme caroten, vitamina B6 0,12 micrograme, vitamina B12 2,1 micrograme, vitamina D 1,7 micrograme, vitamina E 1,2 mg, acid folic 47 micrograme. In 100 g ou se găsesc 150 de calorii. Nu sunt deloc multe aceste calorii, dacă ţinem cont că un ou mediu are in jur de 50 g.

Calciu şi vitamina D

Oul nu conţine zaharuri prea multe, insă este o sursă bună de caroten - un antioxidant eficient in combaterea stresului oxidativ, a bolilor cronice şi a imbătrănirii precoce. Carotenul se găseşte in gălbenuş, fiind cel care ii conferă culoarea galbenă. Cantitatea de caroten din ou depinde de aportul de caroten din hrana păsărilor. Oul conţine atăt calciu, căt şi vitamina D, necesară pentru fixarea calciului in oase. Consumat cu moderaţie, oul este recomandat in prevenirea osteoporozei, o boală răspăndită atăt in răndul femeilor pre şi postmenopauzale, căt şi in răndul bărbaţilor. Oul este recomandat şi copiilor peste 3 ani, care au nevoie de suplimentarea dozei zilnice de vitamina D. De asemenea, persoanele peste 65 de ani şi femeile insărcinate trebuie să mărească aportul de vitamina D cu 10 micrograme zilnic, oul fiindu-le de ajutor in acest sens. Cardiacii sunt o altă categorie de persoane cărora ouăle le sunt aliaţi. Prin conţinutul de vitamina E, ouăle contribuie la prevenirea aterosclerozei.

Trei ouă pe săptămănă

Nutriţioniştii spun că putem consuma minimum trei ouă pe săptămănă. Dar cum să le preparăm astfel incăt proprietăţile lor nutritive să se păstreze? "Cea mai bună formă de preparare sunt aşa-numitele ouă jumări: oul este spart intr-un vas din teflon cu puţină grăsime - unt sau ulei de măsline - şi inainte de a se coagula complet este amestecat. Astfel sunt inactivate cel mai puţin vitaminele, carotenoizii şi alte substanţe biologic active, iar proteinele sunt degradate foarte puţin. Şi oul fiert semitare, cleios işi păstrează proprietăţile nutritive", ne recomandă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. La polul opus se află oul prăjit puternic. Acesta se digeră foarte greu, iar in timpul prăjirii sunt generaţi compuşi toxici, care ii anulează valoarea. Căt despre ouăle de raţă, acestea sunt mai valoroase din punct de vedere nutriţional decăt cele de găină. Oul de raţă poate fi contaminat mai uşor cu salmonella, acesta fiind şi punctul de plecare al ideii greşite că oul de raţă este mai toxic decăt cel de găină.

GĂLBENUŞUL. 100 g gălbenuş conţin 360 de calorii, 16 g proteine, 32 g grăsimi, 1.400 mg colesterol, 4,7 micrograme vitamina B12, 5,7 mg fier, 3,6 mg vitamina E, 320 micrograme acid folic. Vitamina D conţinută de gălbenuşul de ou (4,5 micrograme/100 g) este folositoare copiilor in perioada de creştere şi adolescenţilor, atunci cănd se constituie aproximativ 50% din masa osoasă.

ALBUŞUL. Numai 45 de calorii - aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g albuş de ou. De asemenea, aceeaşi cantitate de albuş ne furnizează 10 g

proteine, 1 g glucide, 155 mg sodiu, 140 mg potasiu, 9 mg magneziu, 18 mg fosfor, 8 mg calciu, 0,05 micrograme vitamina B12, 12 micrograme acid folic. Practic, albuşul practic nu conţine grăsime - numai 0,1 g/100 g.

CRUD S-AU FIERT. Oul crud nu este bun, pentru că el conţine o substanţă care impiedică absorbţia vitaminei B1. Persoanelor care vor să slăbească le este recomandat oul fiert tare. Consumat in acest mod, oul ingraşă mai puţin decăt dacă este prăjit sau pregătit sub formă de ochiuri. Dezavantajul este că prin fierbere sunt distruse substanţele biologic active pe care le conţine oul crud. De asemenea, proteinele se degradează, iar oul este mai indigest.

OCHIURI. Ouăle preparate sub formă de ochiuri romăneşti sunt uşor de digerat. Ouăle se pun in apă clocotită, albuşul se coagulează, iar substanţele benefice organismului (vitamine, minerale, proteine) se păstrează.

Ştiaţi că

Un ou furnizează mai multă vitamina B12 chiar decăt doza zilnică recomandată. Această vitamină joacă un rol important in metabolismul fierului, de aceea consumul de ouă este o metodă de prevenire a anemiei feriprive.

In cazul persoanelor care suferă de alergii, ouăle de prepeliţă pot avea efect de desensibilizare. La copii, ouăle de prepeliţă stimulează metabolismul şi acţionează pozitiv asupra sistemului nervos central.

Sfatul specialistului

"Oul este o sursă importantă de grăsimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate, toate acestea, concentrate in gălbenuş.

Atenţie! Nu e recomandat să consumăm ouă foarte proaspete adică, ouate in aceeaşi zi. Ele conţin substanţe care impiedică absorbţia unor vitamine. Ouăle trebuie lăsate o zi, două să se matureze. Nici oul prea vechi nu este bun. Acest lucru poate fi verificat după mărimea camerei de aer. Oul se pune in apă: dacă se duce la fund, e proaspăt, dacă pluteşte, dimpotrivă", spune prof. dr Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   vitamina,   ouale,   micrograme,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară
Circa 400 de miliarde de ceşti din această băutură populară sunt consumate în fiecare an în lume. Însă majoritatea oamenilor nu știe ce beneficii pentru sănătate are aceasta. La polul opus se află cei...
Serviciul de email marketing furnizat de