x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Oul vine de hac colesterolului

Oul vine de hac colesterolului

29 Mai 2007   •   00:00

Oul este un aliment in jurul căruia s-au creat numeroase mituri. Se spune că oul creşte colesterolul. Sau că este unul dintre cele mai alergice alimente. Oul fiert tare este recomandat celor care vor să slăbească. Iar studenţii aflaţi in sesiune trebuie să mănănce ouă crude, deoarece conţin lecitină care imbunătăţeşte memoria. Pe de altă parte, ouăle de raţă sunt mai toxice decăt cele de găină.

Unele dintre aceste afirmaţii sunt adevărate, altele, dimpotrivă, sunt false. Vom analiza aceste mituri cu ajutorul prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "Este adevărat că gălbenuşul de ou conţine mult colesterol. In acelaşi timp insă, gălbenuşul este o sursă bună de lecitină - o substanţă care previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vasele sangvine. De aceea putem spune că din punct de vedere al aportului de colesterol, oul este neutru, el nu creşte colesterolul datorită lecitinei. In acelaşi timp, lecitina menţine sănătatea celulei nervoase, a creierului", arată specialistul nostru.

Proteine

Colesterolul este conţinut numai de gălbenuşul de ou (1.400 mg/100 g). Albuşul oului este proteină pură. Ov-albumina, proteina din albuş, a fost luată ca etalon de proteină cu valoare biologică standard de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. In momentul ingerării, această proteină este asimilată complet de metabolismul uman. Ca orice proteină, şi albuşul de ou poate provoca alergii, insă nu mai mult decăt alte alimente. "Iată că miturile cum că oul nu este sănătos, că este toxic, că este alergen se dărămă unul căte unul. Oul este un aliment complex, o sursă bogată de macroelemente importante pentru organismul nostru: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esenţiali", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

100 g ou conţin 12 g proteine, 1 g glucide, 11 g grăsimi, 500 mg colesterol, 130 mg sodiu, 130 mg potasiu, 12 mg magneziu, 200 mg fosfor, 50 mg calciu, 2 mg fier, 40 micrograme caroten, vitamina B6 0,12 micrograme, vitamina B12 2,1 micrograme, vitamina D 1,7 micrograme, vitamina E 1,2 mg, acid folic 47 micrograme. In 100 g ou se găsesc 150 de calorii. Nu sunt deloc multe aceste calorii, dacă ţinem cont că un ou mediu are in jur de 50 g.

Calciu şi vitamina D

Oul nu conţine zaharuri prea multe, insă este o sursă bună de caroten - un antioxidant eficient in combaterea stresului oxidativ, a bolilor cronice şi a imbătrănirii precoce. Carotenul se găseşte in gălbenuş, fiind cel care ii conferă culoarea galbenă. Cantitatea de caroten din ou depinde de aportul de caroten din hrana păsărilor. Oul conţine atăt calciu, căt şi vitamina D, necesară pentru fixarea calciului in oase. Consumat cu moderaţie, oul este recomandat in prevenirea osteoporozei, o boală răspăndită atăt in răndul femeilor pre şi postmenopauzale, căt şi in răndul bărbaţilor. Oul este recomandat şi copiilor peste 3 ani, care au nevoie de suplimentarea dozei zilnice de vitamina D. De asemenea, persoanele peste 65 de ani şi femeile insărcinate trebuie să mărească aportul de vitamina D cu 10 micrograme zilnic, oul fiindu-le de ajutor in acest sens. Cardiacii sunt o altă categorie de persoane cărora ouăle le sunt aliaţi. Prin conţinutul de vitamina E, ouăle contribuie la prevenirea aterosclerozei.

Trei ouă pe săptămănă

Nutriţioniştii spun că putem consuma minimum trei ouă pe săptămănă. Dar cum să le preparăm astfel incăt proprietăţile lor nutritive să se păstreze? "Cea mai bună formă de preparare sunt aşa-numitele ouă jumări: oul este spart intr-un vas din teflon cu puţină grăsime - unt sau ulei de măsline - şi inainte de a se coagula complet este amestecat. Astfel sunt inactivate cel mai puţin vitaminele, carotenoizii şi alte substanţe biologic active, iar proteinele sunt degradate foarte puţin. Şi oul fiert semitare, cleios işi păstrează proprietăţile nutritive", ne recomandă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. La polul opus se află oul prăjit puternic. Acesta se digeră foarte greu, iar in timpul prăjirii sunt generaţi compuşi toxici, care ii anulează valoarea. Căt despre ouăle de raţă, acestea sunt mai valoroase din punct de vedere nutriţional decăt cele de găină. Oul de raţă poate fi contaminat mai uşor cu salmonella, acesta fiind şi punctul de plecare al ideii greşite că oul de raţă este mai toxic decăt cel de găină.

GĂLBENUŞUL. 100 g gălbenuş conţin 360 de calorii, 16 g proteine, 32 g grăsimi, 1.400 mg colesterol, 4,7 micrograme vitamina B12, 5,7 mg fier, 3,6 mg vitamina E, 320 micrograme acid folic. Vitamina D conţinută de gălbenuşul de ou (4,5 micrograme/100 g) este folositoare copiilor in perioada de creştere şi adolescenţilor, atunci cănd se constituie aproximativ 50% din masa osoasă.

ALBUŞUL. Numai 45 de calorii - aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g albuş de ou. De asemenea, aceeaşi cantitate de albuş ne furnizează 10 g

proteine, 1 g glucide, 155 mg sodiu, 140 mg potasiu, 9 mg magneziu, 18 mg fosfor, 8 mg calciu, 0,05 micrograme vitamina B12, 12 micrograme acid folic. Practic, albuşul practic nu conţine grăsime - numai 0,1 g/100 g.

CRUD S-AU FIERT. Oul crud nu este bun, pentru că el conţine o substanţă care impiedică absorbţia vitaminei B1. Persoanelor care vor să slăbească le este recomandat oul fiert tare. Consumat in acest mod, oul ingraşă mai puţin decăt dacă este prăjit sau pregătit sub formă de ochiuri. Dezavantajul este că prin fierbere sunt distruse substanţele biologic active pe care le conţine oul crud. De asemenea, proteinele se degradează, iar oul este mai indigest.

OCHIURI. Ouăle preparate sub formă de ochiuri romăneşti sunt uşor de digerat. Ouăle se pun in apă clocotită, albuşul se coagulează, iar substanţele benefice organismului (vitamine, minerale, proteine) se păstrează.

Ştiaţi că

Un ou furnizează mai multă vitamina B12 chiar decăt doza zilnică recomandată. Această vitamină joacă un rol important in metabolismul fierului, de aceea consumul de ouă este o metodă de prevenire a anemiei feriprive.

In cazul persoanelor care suferă de alergii, ouăle de prepeliţă pot avea efect de desensibilizare. La copii, ouăle de prepeliţă stimulează metabolismul şi acţionează pozitiv asupra sistemului nervos central.

Sfatul specialistului

"Oul este o sursă importantă de grăsimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate, toate acestea, concentrate in gălbenuş.

Atenţie! Nu e recomandat să consumăm ouă foarte proaspete adică, ouate in aceeaşi zi. Ele conţin substanţe care impiedică absorbţia unor vitamine. Ouăle trebuie lăsate o zi, două să se matureze. Nici oul prea vechi nu este bun. Acest lucru poate fi verificat după mărimea camerei de aer. Oul se pune in apă: dacă se duce la fund, e proaspăt, dacă pluteşte, dimpotrivă", spune prof. dr Mencinicopschi.

×