Daca am face un sondaj printre cei din jur si i-am intreba care este cel mai bun pranz, probabil ca cei mai multi ne-ar raspunde: o friptura la gratar cu o salata de legume. Putini sunt cei care stiu ca aceasta nu este o combinatie tocmai inspirata daca vrem sa nu avem probleme cu digestia. "Ar fi bine sa nu punem pe aceeasi farfurie proteine de origine animala (carne) si carbohidrati (legume). Cel mai bine ar fi ca salata de legume sa fie consumata cu o jumatate de ora inainte de masa. Legumele mancate in acelasi timp cu friptura provoaca balonari, deoarece intra in fermentatie. Din aceasta cauza, organismul nu va mai beneficia de vitaminele si mineralele din legumele proaspete", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Combinatii neinspirate
Alte asocieri neinspirate care isi gasesc loc destul de frecvent in dieta noastra sunt painea cu cartofi prajiti, friptura cu cartofi prajiti, painea cu orez, spaghetele cu paine, salata de fructe cu frisca, produsele de patiserie cu frisca etc. Toate aceste combinatii sunt adevarate bombe calorice. Avand o densitate calorica mare si in lipsa exercitiului fizic, mesele in care combinam proteinele, grasimile si carbohidratii vor duce incet dar sigur spre supraponderalitate si obezitate. Si nu numai atat... Painea si cartofii prajiti cu friptura, de exemplu, sunt o combinatie nepotrivita si din perspectiva digestiei. "Pentru a fi digerati, carbohidratii painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile. Iar daca amestecam proteinele cu carbohidratii, se vor impiedica reciproc in a fi digerate", arata prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea, balonarile, fenomenele de fermentatie apar pentru ca ritmul de digerarea a proteinelor si carbohidratilor este diferit. Carnea, in special cea grasa si prajita, are nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a fi digerata, in vreme ce legumele si fructele doua-trei ore. Si cu toate acestea, nu balonarile sunt cel mai rau lucru care ni se poate intampla, ci faptul ca in zona colonului sunt generati produsi toxici care in timp pot determina aparitia cancerului de colon.Friptura cu piure? Mai bine nu!
Desertul
Orice masa care se respecta are si desert. Dar nu orice fel de desert... O inghetata cu fructe sau o salata de fructe cu multa frisca suna foarte tentant. Zicem ca mancam ceva usor, dar realitatea este alta. Frisca este de fapt grasimea din lapte, ceea ce face sa fie un produs greu de digerat si foarte bogat in calorii. Grasimile solicita ficatul si in acelasi timp impiedica fructele sa dreneze bila si sa elimine toxinele din ficat. Nutritionistii ne atrag atentia si asupra sortimentelor de frisca vegetala: aceasta este chiar mai rea decat cea de origine animala, deoarece contine grasimi vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina).
SFATUL MEDICULUI
|
"In principiu, lactatele nu ar trebui sa fie asociate cu nimic nici macar cu fructe conservate sau fructe proaspete. Cel mai bun este iaurtul consumat ca atare. Daca totusi vrem sa il combinam cu ceva, atunci putem folosi cereale integrale, cu fulgi de grau sau de ovaz. Daca insa cerealele sunt acoperite cu ciocolata, cu caramel, mai contin si zahar sau coloranti artificiali, fructe uscate sau conservate, atunci proprietatile iaurtului se pierd. Iaurtul natural stimuleaza activitatea sistemului imunitar si sustine functionarea normala a sistemului muscular", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
|
STIATI CA
|
|