x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Paine+cartofi = digestie proasta

Paine+cartofi = digestie proasta

24 Mar 2006   •   00:00

Daca am face un sondaj printre cei din jur si i-am intreba care este cel mai bun pranz, probabil ca cei mai multi ne-ar raspunde: o friptura la gratar cu o salata de legume. Putini sunt cei care stiu ca aceasta nu este o combinatie tocmai inspirata daca vrem sa nu avem probleme cu digestia. "Ar fi bine sa nu punem pe aceeasi farfurie proteine de origine animala (carne) si carbohidrati (legume). Cel mai bine ar fi ca salata de legume sa fie consumata cu o jumatate de ora inainte de masa. Legumele mancate in acelasi timp cu friptura provoaca balonari, deoarece intra in fermentatie. Din aceasta cauza, organismul nu va mai beneficia de vitaminele si mineralele din legumele proaspete", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Combinatii neinspirate

Alte asocieri neinspirate care isi gasesc loc destul de frecvent in dieta noastra sunt painea cu cartofi prajiti, friptura cu cartofi prajiti, painea cu orez, spaghetele cu paine, salata de fructe cu frisca, produsele de patiserie cu frisca etc. Toate aceste combinatii sunt adevarate bombe calorice. Avand o densitate calorica mare si in lipsa exercitiului fizic, mesele in care combinam proteinele, grasimile si carbohidratii vor duce incet dar sigur spre supraponderalitate si obezitate.

Si nu numai atat... Painea si cartofii prajiti cu friptura, de exemplu, sunt o combinatie nepotrivita si din perspectiva digestiei. "Pentru a fi digerati, carbohidratii – painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie – au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile. Iar daca amestecam proteinele cu carbohidratii, se vor impiedica reciproc in a fi digerate", arata prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea, balonarile, fenomenele de fermentatie apar pentru ca ritmul de digerarea a proteinelor si carbohidratilor este diferit. Carnea, in special cea grasa si prajita, are nevoie de pana la 15-20 de ore pentru a fi digerata, in vreme ce legumele si fructele – doua-trei ore. Si cu toate acestea, nu balonarile sunt cel mai rau lucru care ni se poate intampla, ci faptul ca in zona colonului sunt generati produsi toxici care in timp pot determina aparitia cancerului de colon.

Friptura cu piure? Mai bine nu!

Toata lumea stie: cartofii prajiti nu sunt sanatosi. Ce se intampla insa cu piureul de cartofi sau cartofii fierti natur pusi langa friptura? "Nici asocierea dintre piure de cartofi si friptura nu este foarte sanatoasa. Problemele cu digestia sunt aceleasi. Chiar daca nu este extraordinara, o garnitura din orez ar fi mai indicata. Dintre produsele care contin amidon, orezul are proprietatea de a se digera cel mai rapid si de a nu produce fermentatie. Insa cea mai potrivita garnitura pentru friptura sunt legumele fierte natur – morcovi, sparanghel sau mazare, in nici un caz cartofii", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Desertul

Orice masa care se respecta are si desert. Dar nu orice fel de desert... O inghetata cu fructe sau o salata de fructe cu multa frisca suna foarte tentant. Zicem ca mancam ceva usor, dar realitatea este alta. Frisca este de fapt grasimea din lapte, ceea ce face sa fie un produs greu de digerat si foarte bogat in calorii. Grasimile solicita ficatul si in acelasi timp impiedica fructele sa dreneze bila si sa elimine toxinele din ficat. Nutritionistii ne atrag atentia si asupra sortimentelor de frisca vegetala: aceasta este chiar mai rea decat cea de origine animala, deoarece contine grasimi vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina).

"Nu sunt adeptul unui regim disociat, in sensul drastic al conceptului, adica sa nu combinam in nici un fel cele trei categorii de nutrienti – proteine, grasimi, carbohidrati. Putem combina proteinele de origine animala cu cele de origine vegetala – o friptura la gratar sau o bucata de peste cu o garnitura de mazare. Sau uneori proteinele cu carbohidratii – friptura slaba la gratar cu garnitura de orez." - Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

CANCER. In procesul de prajire a cartofilor este generata o susbtanta cancerigena si neurotoxica – acrilamida. Aceasta apare cand carbohidratii vin in contact cu grasimile foarte incinse. Studii aprofundate au aratat ca acrilamida se gaseste in cantitati mult mai mari decat cele sigure pentru sanatate in produsele obtinute din grau, orez, porumb, cartofi, prelucrate prin prajire la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius.

APA. 1,5-2 litri – aceasta este cantitatea de apa necesara unui adult intr-o zi. Atentie insa! Apa se bea intre mese, nu in timpul mesei si nici imediat dupa masa. "Daca bem apa in timpul mesei, daca nu asociem corect alimentele si nici nu le mestecam cum trebuie, atunci sigur vom avea probleme cu digestia", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Daca nu bem suficiente lichide apar probleme renale, afectiuni in sfera hepato-biliara.

SFATUL MEDICULUI
"In principiu, lactatele nu ar trebui sa fie asociate cu nimic – nici macar cu fructe conservate sau fructe proaspete. Cel mai bun este iaurtul consumat ca atare. Daca totusi vrem sa il combinam cu ceva, atunci putem folosi cereale integrale, cu fulgi de grau sau de ovaz. Daca insa cerealele sunt acoperite cu ciocolata, cu caramel, mai contin si zahar sau coloranti artificiali, fructe uscate sau conservate, atunci proprietatile iaurtului se pierd. Iaurtul natural stimuleaza activitatea sistemului imunitar si sustine functionarea normala a sistemului muscular", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

STIATI CA
  • 50%-60% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din carbohidrati, 20% – din grasimi, 20%-30% – proteine.
  • Dupa o masa copioasa, nutritionistii ne recomanda cateva feliute de ananas proaspat sau papaya pentru usurarea digestiei.
  • Daca vrem sa ne pastram greutatea in limitele normale, in nici un caz nu trebuie sa asociem painea cu orezul, cu cartofii sau pastele fainoase. Painea este compatibila cu produsele vegetale, cu salatele de legume.
  • Cea mai buna este painea pregatita ca in dieta mediteraneana. Painea din macinis integral este prajita, frecata cu usturoi, apoi se unge cu ulei de masline si rosii.
  • Daca vrem sa mancam peste, alaturi de el putem aseza o garnitura din legume sau o bucata de mamaliga, dar nu in exces. Si mamaliga poate determina cresterea in greutate pentru ca are un continut ridicat de amidon. Mamaliga este recomandata si diabeticilor, pentru ca amidonul se asimileaza mai greu decat cel din paine, de exemplu.
  • ×
    Subiecte în articol: painea friptura alimentatie echilibrata