Ministerul Sănătăţii vrea ca toată lumea să mănănce păine cu fier. Mai mult, cei care nu vor respecta această cerinţă vor fi sancţionaţi contravenţional. Academia Romănă indeamnă la prudenţă in introducerea obligatorie a acestor aditivi.
In urmă cu un an, in urma unor analize de rutină, am aflat că am o cantitate de fier dublă decăt maxima normală. După luni intregi de regim, am reuşit să aduc fierul din sănge la valoarea normală. Plana asupra mea spaima bolilor de ficat, a cancerului şi a unor dezechilibre ale organismului pe care cu greu le-aş fi indreptat.
Astăzi, Ministerul Sănătăţii din Romănia vrea să fortifice toate făinurile. Propunerea de hotărăre de Guvern precizează că "pe teritoriul Romăniei sunt interzise producţia şi comercializarea de făină nefortifiată, avănd conţinutul de cenuşă, exprimat in procente, raportat la substanţa uscată, in intervalul 0,6-0,8, pentru utilizarea pe piaţa internă in alimentaţia omului."
ALEGERI. Motivul invocat de Ministerul Sănătăţii pentru introducerea fortifierii universale a făinurilor este un studiu realizat intre anii 1991 şi 2005 din care reiese că 59% dintre copii sub 14 ani şi 31% dintre femeile cu vărste intre 15 şi 64 de ani sunt anemici. In acest caz, medicii şi patronatele din industria alimentară recomandă adăugarea de fier şi acid folic doar in o parte dintre făinuri. Astfel, va cumpăra produse de morărit şi panificaţie fortifiate doar acea parte a populaţiei cu carenţe de fier. In felul acesta se va evita incălcarea drepturilor consumatorilor de a alege ceea ce mănăncă. Această metodă de fortifiere voluntară este folosită in toate ţările din Europa.  Â
STUDII. Profesorul Constantin Ionescu-Tărgovişte, directorul Institutului de Diabet "N.C. Paulescu", spune că "metoda de fortifiere universală a făinurilor cu diferiţi nutrienţi a fost o practică utilizată in secolul trecut, principala motivaţie a utilizării fierului fiind prevalenţa mare a anemiei." Atunci nu existau suficiente metode pentru a depista dacă fierul are şi efecte negative asupra organismului.
In ultimii zece ani, insă studiile efectuate in diferite ţări ale lumii au stabilit o relaţie directă intre cantitatea mai mare de fier din organism şi patologia metabolică: obezitate, diabet de tip 2, sindrom metabolic, hipertensiune arterială, dislipidemie, boli cardiovasculare şi unele neoplazii. O parte dintre aceste boli se transmit genetic, astfel incăt şi generaţiile următoare vor avea de suferit de pe urma măsurii de fortifiere universală. Aceste efecte au făcut ca in Suedia să fie chiar interzisă fortifiera făinurilor, pentru că numărul canecerelor hepatice şi a tul-burărilor metabolice crescuse ingrijorător.
Profesorul Ionescu-Tărgovişte spune că inainte de a adopta o astfel de hotărăre Guvernul ar trebui să efectueze un "screening clinic şi biochimic reprezentativ pentru ţara noastră, care să arate tulburările existente in răndul populaţiei.Â
HOTĂRĂRE. La noi insă, nefolosirea făinurilor fortificate s-ar putea transforma in contravenţii. In capitolul IV din propunerea de Hotărăre de Urgenţă "Sancţiuni" se precizează: "Următoarele fapte constituie contravenţii: a) comercializarea pe piaţa internă, pentru consum uman, a făinii avănd conţinutul de cenuşă, exprimat in procente, raportat la substanţa uscată, in intervalul 0,6-0,8, sub formă nefortifiătă sau a făinii fortifiate cu un conţinut de fier şi acid folic neconform cu prevederile normelor tehnice b) utilizarea pentru fabricarea de produse destinate pieţei interne, pentru consum uman, a făinii avănd conţinutul de cenuşă, exprimat in procente, raportat la substanţa uscată, in intervalul 0,6-0,8, sub formă nefortifiată sau a făinii fortifiate cu un conţinut de fier şi acid folic neconforme cu prevederile normelor tehnice."
ECONOMIC. Fortifierea universală a făinurilor ar avea efecte majore şi in plan economic, pentru că, dacă această măsură ar intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, aşa cum s-a propus, toate morile din ţară ar trebui să işi schimbe utilajele. In felul acesta, pentru a amortiza investiţiile, producătorii vor fi nevoiţi să crească preţurile. Produsele de morărit şi panificaţie vor fi in felul acesta mult mai scumpe.
Dacă noi vom scoate mai mulţi bani din buzunare pentru păine, cei care vor aproviziona fabricile cu fier şi acid folic vor avea profituri enorme de pe urma anemiei poporului romăn.
Precizări
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.