Producătorul ne spune că a folosit pentru acest parizer carne de pasăre, însă ne lasă pe noi să ne imaginăm ce zburătoare vom ingera. Restul ingredientelor fac parte din cele pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să fim sănătoşi.
De pe eticheta parizerului de pasăre Tomis aflăm că are în compoziţie: “carne de pasăre, colagen, slănină, amidon, soia, sare, condimente, cazeină, dextrină, polifosfaţi E 452, glutamat monosodic E 621, caragenan E 407, erithorbat de sodiu E 316, nitrit de sodiu E 250, colorant natural: carmin E 120”
ANALIZĂ. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, ambalat într-o membrană artificială care nu este comestibilă. Din ingredientele enumerate pe etichetă rezultă că acesta are o valoare biologică scăzută, organismul neavînd prea multe beneficii în urma consumului. De vină sunt cantitatea mare de colagen (proteină de proastă calitate) şi de slănină, care are efect aterogen ridicat, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, producătorul nu specifică sursa colagenică (vită, porc sau pasăre).
Consumatorul trebuie să fie foarte atent la cele patru surse de sodiu ale parizerului, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g. De asemenea, produsul analizat conţine şase aditivi alimentari foarte periculoşi pentru sănătate. De exemplu, caragenanul E 407, care este folosit de producător pentru a reţine apă, poate crea probleme la nivelul sistemului gastro-intestinal, mergînd pînă la cancer. Conservantul nitrit de sodiu E 250 are efecte cancerigene, doza zilnică admisă fiind de 0.1 mg/kg corp. Cei care vor consuma acest produs în cantităţi mari trebuie să ţină cont şi de faptul că polifosfaţii utilizaţi perturbă balanţa calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase. Pe lîngă sursele proteice de origine animală, produsul conţine proteină din lapte (cazeină) şi proteină din soia, dar şi glucide de tipul amidonului, dextrine (amidon hidrolizat).
Concluzii
În urma analizei ingredientelor enumerate pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, celor cu dislipidemie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale. De asemenea, consumul acestui parizer nu este indicat persoanelor care suferă de boli neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), suferinzilor de boli ale pielii (psoriazis), celor cu osteoporoză, cu boli colagenice, suferinzilor de cancer, de hiperuricemie (gută), persoanelor cu boli ale tractusului digestiv. Suferinzii de diabet vor ţine cont de aportul de glucide adus de produs (amidon, dextrină) şi vor cere sfatul medicului curant înainte de consum.
cristina.calin@jurnalul.ro