x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pastilele colorate pot fi nocive

Pastilele colorate pot fi nocive

de Nicoleta Catana    |    11 Sep 2007   •   00:00

Cele mai in vogă medicamente pentru copii existente pe piaţă conţin coloranţi care pot creşte nivelul de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie.



Cele mai in vogă medicamente pentru copii existente pe piaţă conţin coloranţi care pot creşte nivelul de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, preluat de thisislondon.co.uk.

In Regat in prezent se desfăşoară o amplă campanie pentru interzicerea aditivilor incepută după ce cercetătorii de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor şi au confirmat că aditivii alimentari pot contribui la creşterea nivelului de hiperactivitate la copii.

O parte din participanţii la studiu au primit cocteiluri de aditivi alimentari prezenţi in mod obişnuit in produsele alimentare, iar ceilalţi simple sucuri de fructe. Cocteilul de aditivi alimentari a conţinut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) şi diferiţi coloranţi alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) şi roşu alura (E129).

Cercetătorii sunt de părere că sudiul, coordonat de Food Standards Agency (Agenţia pentru securitatea alimentelor din Marea Britanie) a confirmat rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi, cu tulburări deficitare de atenţi, hiperactivitate (sindromul ADHD).

Hiperactivitatea este asociată cu tulburări de concentrare şi atenţie şi cu dificultăţi in a acumula anumite cunoştinţe, precum scrisul, cititul sau socotitul. In prezent, cercetătorii sunt preocupaţi de securitatea medicamentelor destinate copiilor. Printre produsele ce pot reprezenta un risc pentru copii se numără paracetamolul Calpol, care are o culoare roz obţinută cu ajutorul azorubinei, şi siropul de tuse Sudafed, care conţine ponceau 4R, şi benzoat de sodiu, un conservant utilizat in mod curent la fabricarea băuturilor fără alcool.

Despre conservantul benzoat de sodiu se ştie deja că are reacţii alergice şi a fost eliminat din compoziţia băuturilor de mai multe firme producătoare. Ian Tokelove, de la Food Commission, grupul care a iniţiat campania, a declarat că părinţii care au copii bolnavi au o problemă, şi anume faptul că adesea au de ales dintr-o gamă limitată de medicamente şi deci nu pot evita intotdeauna aceşti aditivi.

McNeil Products, care produce paracetamolul Calpol, a declarat că s-a utilizat azorubina pentru a spori atractivitatea medicamentului in răndul copiilor. Proprietary Association of Great Britain, organizaţie care reprezintă interesele producătorilor de medicamente comercializate fără prescripţie medicală, a declarat că un copil cu vărsta medie de 3 ani consumă aproximativ 30 de miligrame de coloranţi proveniţi din dulciuri şi alte alimente şi că doza de aditivi din medicamente este "mică in comparaţie" cu acestea.

×
Subiecte în articol: bun de consum