x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pate de porc gras

Pate de porc gras

de Cristina Andreea Calin    |    03 Iul 2007   •   00:00
Pate de porc gras

CE BEM, CE MĂNCĂM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformări chimice. Persoanele obeze şi supraponderale trebuie să fie atente la valoarea energetică mare a produsului.Â



CE BEM, CE MĂNCĂM
Din cele 16 ingrediente ale pateului de porc analizat, opt au suferit transformări chimice. Persoanele obeze şi supraponderale trebuie să fie atente la valoarea energetică mare a produsului. Â


De pe eticheta pateului de porc Cris-Tim aflăm că ingredientele acestuia sunt: "Carne de porc, slănină, şorici, ficat de porc, apă, sare, proteină din soia, condimente, amidon de cartofi, emulgator E 472 (este unul dintre cele 472 literele a, b, c, d, e, f), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), arome, colorant natural (carmine E 120), conservant (nitrit de sodium E 250). Membrană necomestibilă". Aceasta este reţeta din 2007. In lucrarea "Produse romăneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", elaborată de Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pană, este publicată reţeta pateului de porc folosită in industria alimentară in 1960. Atunci se foloseau ca materii prime pentru 100 de kilograme: ficat de porc 43 kg, guşă de porc 50 kg, seu de rinichi 7 kg, piper 140 g, nucşoară 100 g, ceapă prăjită 5 kg, sare 1,2 kg, zahăr 240 g.  Â


ANALIZĂ. Una dintre problemele acestui produs este faptul că nu are etichetă nutriţională, ceea ce nu ne permite o caracterizare precisă a valorii biologice a produsului bazată pe raporturile cantitative ale ingredientelor şi ale profilului lor nutriţional, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Totuşi, din analiza compoziţională reiese că produsul are un conţinut ridicat de grăsimi animale saturate (slănină) nesănătoase, proteine colagenice cu valoare biologică scăzută (şorici) şi un conservant - nitrit de sodium - care poate genera nitrozamine nesănătoase. De asemenea, E 250 in concentraţie mare poate reacţiona cu hemoglobina. Nu este permis in produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 6 luni. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobină, care este mult mai reactivă cu nitriţii faţă de hemoglobina normală. Monoglutamatul de sodiu este un aditiv controversat, despre care cercetătorii in chimie alimentară spun că este vinovat pentru producerea de cancer şi alte afecţiuni atunci cănd se depăşeşte doza zilnică admisă. De aceea trebuie ţinut cont de faptul că se găseşte in multe produse alimentare de pe piaţă. De asemenea, produsul are o densitate energetică ridicată. Â


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu maladii neurodegenerative şi bolnavilor de cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum porc