x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pateu vegetal din ulei

Pateu vegetal din ulei

de Cristina Andreea Calin    |    31 Aug 2007   •   00:00
Pateu vegetal din ulei

CE BEM, CE MĂNCĂM
Producătorii acestui pateu au reuşit ceva extraordinar. Amestecănd apă cu ulei, grăsimi, proteine şi soia, amidon şi alte căteva ingrediente, au realizat un pateu vegetal. Inovaţia lor poate costa insă sănătatea consumatorilor.Â



CE BEM, CE MĂNCĂM
Ce poate rezulta dacă intr-un vas cu apă puneţi ulei, nişte grăsime vegetală, proteine din soia, amidon de porumb, condimente şi nişte aditivi alimentari? Pateul vegetal Clever.


Producătorul ar trebui să ne spună de ce Clever este un pateu vegetal. Ingredientele inscrise pe etichetă ne fac să ne punem nişte semne de intrebare. Dacă veţi alege să consumaţi acest "pateu" trebuie să ştiţi că este un amestec de "apă, ulei vegetal, grăsime vegetală, proteină vegetală din soia, amidon din porumb, sare iodată, zahăr, ceapă, condimente, arome, agent de ingroşare: caragenan - E 407, potenţiator de aromă: glutamat monosodic - E 621, antioxidant: vitamina C (acid ascorbic - E 300), colorant: carmin - E 120. Conţine: proteină vegetală din soia".


ANALIZĂ. Pateul analizat este un produs care are ca ingredient principal apa, urmată de uleiul vegetal şi grăsimea vegetală. Producătorul trebuia să precizeze sursa botanică a acestuia şi dacă este sau nu hidrogenată. Avănd in vedere că in acest moment producţia de soia realizată pe plan mondial este reprezentată preponderent de soia modificată genetic, consumatorul se intreabă ce fel de soia este folosită in produs. Pe lăngă acestea, produsul conţine amidon, sare, zahăr, condimente, arome (de natură neprecizată, probabil artificiale), agenţi de ingroşare, de intăritor al gustului, coloranţi. Din punct de vedere al profilului nutriţional este un produs profund dezechilibrat, cu un mare exces de grăsimi vegetale, dar şi de amidon (glucid polimeric), ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Deşi este un produs vegetarian, are o densitate calorică ridicată datorită grăsimilor conţinute, ceea ce poate afecta indicele de masă corporală, provocănd in timp supraponderalitate şi obezitate. Per global, produsul are o valoare biologică foarte scăzută.


CONCLUZII.
Din cauza compoziţiei, pateul Clever nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, bătrănilor, cardiovascularilor, hepaticilor, renalilor, celor care prezintă status proinflamator sistemic, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), persoanelor sensibile la soia, celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide (amidon, zaharoză) furnizată de produs.

×
Subiecte în articol: bun de consum soia