x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pelicule de protecţie comestibile pentru fructe

Pelicule de protecţie comestibile pentru fructe

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    17 Sep 2008   •   00:00

Multe din fructele prezente în rafturile magazinelor provin din ţări aflate la mii de kilometri depărtare.



Multe din fructele prezente în rafturile magazinelor provin din ţări aflate la mii de kilometri depărtare.
Recoltarea acestora este timpurie, iar maturarea lor se face în depozite condiţionate din punctul de vedere al temperaturii, umidităţii şi a încărcăturii microbiene. Studii recente arată că populaţia este destul de reticentă atunci cînd este vorba despre tehnologii de iradiere pentru reducerea încărcăturii microbiene, dar şi pentru accelerarea maturării postrecoltare a fructelor, fie că este sau nu informată despre aceste tehnologii de procesare.
Cercetătorii de la Departamentul de Inginerie Agricolă din Iran, precum şi cei de la Universitatea McGill din Canada au pus la punct un procedeu de maturare a fructelor exotice postrecoltare prin acoperirea acestora cu pelicule comestibile, cum este pectina, extrasă din legume şi fructe.


Pectina

Peliculele comestibile de pectină previn fenomenele de evaporare a umidităţii din fructe în timpul depozitării
prin reducerea activităţii respiratorii a fructelor. Maturarea fructelor acoperite cu pelicule comestibile a condus la păstrarea texturii, a culorii, a greutăţii şi a compoziţiei chimice în proporţie de circa 50%, mai bună decît în procesele de maturare clasice, ceea ce deschide noi oportunităţi importatorilor şi distribuitorilor de fructe. Tehnologiile de acoperire cu pelicule comestibile sînt fericit completate de folosirea tehnologiilor neconvenţionale de procesare a alimentelor. Astfel, ultrasonarea aplicată fructelor uleioase, urmată de acoperirea prin pulverizare cu pelicule comestibile (proteine serice, ZEIN şi carboxi-metil-celuloză), a condus la reducerea semnificativă a proceselor de rîncezire a acestora.
Ultrasunetele acţionează asupra suprafeţei fructelor uleioase prin eliminarea lipidelor din epicarp, permiţînd o aderenţă mai bună a peliculelor.
Metoda are un potenţial deosebit ca alternativă pentru îmbunătăţirea stabilităţii oxidative şi a măririi valabilităţii fructelor uleioase toastate.

×
Subiecte în articol: bun de consum comestibile fructelor