x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pescari de hering în lacul cu aditivi

Pescari de hering în lacul cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    08 Feb 2008   •   00:00
Pescari de hering în lacul cu aditivi

CE BEM, CE MÅNCÅM
S
alata de icre cu ceapă conţine multe E-uri, unele fiind periculoase pentru sănătate.
Carnea, la control


CE BEM, CE MÅNCÅM
Salata de icre cu ceapă Baboiu ne este recomandată ca fiind produsă de pescari. Nu ştim de unde au pescuit atâtea E-uri, pentru că, aşa cum scrie pe etichetă, ingredientele sunt: "ulei de floarea-soarelui, apă, icre sărate hering min. 11%, amidon modificat din porumb max. 6% (unul dintre E,1404, E 1410, E 1414, E 1420, E 1440), ceapă, conservanţi: benzoat de sodiu (E 211), sorbat de potasiu (E 202), acidifiant acid citric (E 330)". Salata de icre cu ceapă nu beneficiază de etichetă nutriţională, astfel încât este greu să i se aprecieze valoarea biologică.


ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Salată de icre cu profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de grăsimi ,sare şi conservanţi care pot avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile". Benzoatul de sodiu, E 211, este incriminat pentru mutaţii la nivelul ADN şi pentru apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), a alergiilor şi, în unele cazuri, chiar a cancerului. Doza zilnică admisă pentru acest conservant este de 5 mg/kg corp. Şi sorbatul de potasiu (E 202) poate avea efecte adverse. Persoanelor sensibile le poate provoca astm şi alergii. Acidifiantul acid citric poate cauza probleme ale cavităţii bucale. Din compoziţie reiese că produsul analizat are o densitate calorică ridicată, ne spune specialistul nostru.


CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, supraponderalilor, persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, hepatice şi renale, hipertensivilor, celor care suferă de hiperuricemie (gută), alergicilor, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, celor suferinzi de cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum