x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Plăcintă cu margarină

Plăcintă cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    27 Noi 2007   •   00:00
Plăcintă cu margarină

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ
Margarina este unul dintre ingredientele principale ale foilor de plăcintă analizate. Producătorul nu specifică din ce a fost fabricată aceasta şi nici natura grăsimilor folosite. Oricum, este o grăsime dăunătoare organismului.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ
Margarina este unul dintre ingredientele principale ale foilor de plăcintă analizate. Producătorul nu specifică din ce a fost fabricată aceasta şi nici natura grăsimilor folosite. Oricum, este o grăsime dăunătoare organismului.

Foile de plăcintă Linco sunt de post. Problema lor este că au in compoziţie margarină, despre care se ştie că este dăunătoare sănătăţii. Eticheta cuprinde următoarele ingrediente: "Făină de grău, margarină, apă, sare, colorant (betacaroten E160 a), ameliator (acid ascorbic E 300)".

Consumatorii au şi căteva recomandări: "A se utiliza aluatul imediat după decongelare, la temperatura camerei. Nu se admite decongelarea rapidă, in cuptor sau in cuptorul cu microunde. Aluatul este gata preparat pentru coacere. Se poate prepara simplu (saleuri cu sare, chimen sau susan) sau cu diverse umpluturi: brănză, ciuperci, carne, mere, cremă, mere, cremă de vanilie etc.

Produsele obţinute din acest aluat se coc in cuptorul incălzit in prealabil la 220 grade C". Eticheta nutriţională precizează următoarele valori: pentru 100 g produs: proteine: 4,5 g, lipide 27 g, glucide 31 g, valoarea energetică 387 kcal.Â


ANALIZÃ.... Produsul in sine, ca orice foaie de plăcintă, are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsime şi glucide care determină şi o densitate calorică foarte ridicată - 387 kcal, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul are, conform compoziţiei, şi un conţinut de sare ascunsă. Valoarea sanogenă a foilor de plăcintă este puternic scăzută de conţinutul mare de margarină (grăsime sintetică), periculoasă pentru sănătate. Nu se specifică tipul de grăsime conţinut de margarină - grăsimi hidrogenate, interesterificate sau ambele - şi eventualii aditivi alimentari utilizaţi la fabricarea acestora. Legea in vigoare atăt in Romănia, căt şi in UE cere ca pe eticheta produselor alimentare să fie specificate toate ingredientele. De aceea, faptul că producătorul omite să precizeze din ce a fost fabricată margarina constituie o incălcare a legii.

Profilul nutriţional al foilor de plăcintă ar putea fi reechilibrat prin utilizarea de către consumator a unei umpluturi mai sănătoase, pe bază de carne de bună calitate sau de legume şi fructe proaspete. Conţine sursă de gluten şi grăsimi sintetice de care consumatorii trebuie să ţină cont.


CONCLUZII . Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor (mai ales cănd este consumat sub formă de saleuri), hipertensivilor, cardiovascularilor, hepato-renali, celor cu poliartrite reumatoide, persoanelor cu diferite forme de cancer, suferinzilor de boli ale pielii, celor cu boli neurodegenerative, suferinzilor de dislipidemie şi hipertrigliceridemie, celor cu hiperuricemie (cănd umplutura este formată din organe de animal). Diabeticii vor consulta medicul atăta in privinţa compoziţiei umpluturii folosite, căt şi a consumului de foi de plăcinte sub formă de saleuri. Suferinzilor de celiachie le este interzis din cauza conţinutului de gluten.


×
Subiecte în articol: bun de consum plăcintă pl