x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pledoarie pentru un stil de viaţă sănătos

Pledoarie pentru un stil de viaţă sănătos

de Magda Cristina Ursache    |    04 Noi 2010   •   00:00
Pledoarie pentru un stil de viaţă sănătos

Celebra frază: "Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti" ar putea fi extinsă la "Spune-mi ce stil de viaţă ai, ca să-ţi spun cine eşti". Într-o societate care îşi "arde" rapid energia şi valorile, un stil de viaţă sănătos - asta însemnând nu doar hrană, ci şi toate celelalte aspecte ale vieţii - este, dacă vreţi, o "aptitudine" care se învaţă. Cel puţin la concluzia aceasta au ajuns şi cei care s-au hotărât, în prima decadă a lunii octombrie, să îi invite pe studenţii bucureşteni la un workshop chiar cu această temă: "Stil de viaţă sănătos". Departe de a fi un demers singular, workshopul e un proiect pilot pentru promovarea şi dezvoltarea parteneriatelor între universităţi, întreprinderi şi alte instituţii în vederea facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie la viaţa activă. Proiectul este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni!


CÂTE CEVA DESPRE DIETE
Lucrările prezentate în timpul workshopurilor au atins cinci teme distincte, dintre care două referitoare la nutriţia corectă şi trei legate de importanţa sportului, a mişcării, în general, pentru menţinerea unui organism sănătos. În prelegerea sa "Dietoterapia", prof. Florica Alexandrescu de la Colegiul Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti a relevat nu doar punctele pozitive ale unui program bazat pe regimuri alimentare, ci şi punctele nevralgice ale unor astfel de demersuri. "Dietoterapia ridică unele probleme de ordin psiholo­gic şi social, deoarece persoanele care apelează la această terapie sunt bolnavi care "au încercat de toate", fără să obţină rezultate spectaculoase, ci doar ameliorări temporare".

Folosită incorect, terapia prin dietă poate conduce la tulburări de alimentaţie precum anorexia ("refuzul de a mânca dulce duce în final la modificări ireversibile şi greu de controlat, în stadiile avansate revenirea la normal necesită intervenţie medicală avansată"); bulimia ("obiceiul de a consuma cantităţi mari de hrană, de multe ori alimente de tip fast-food, din cauza unor trăiri emoţionale intense, este asociat cu o dereglare a organismului"); ortorexia ("alimentaţia sănătoasă este una dintre laturile care conturează stilul de viaţă sănătos, asupra căreia se concentrează din ce în ce mai multe persoane; totuşi, pentru unii oameni gândul la alimentele sănătoase şi la o alimentaţie sănătoasă se poate transforma într-o obsesie: când sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentaţie cunoscută sub numele de ortorexie nervoasă".

"În istoria vieţii individului, instinctul alimentar apare primul şi dispare ultimul, iar alimentaţia este, din acest punct de vedere, cea mai bogată şi mai complexă experienţă din existenţa unei specii", a mai spus domnia sa.


"ALIMENTELE ÎNSEAMNĂ VIAŢĂ"

Acesta a fost mesajul pe care a ţinut să îl propună Chef Cezar Petru Munteanu, lector la AHA - România. "Alimentaţia epocii moderne favorizează ingerarea unor alimente rafinate şi suprarafinate care conduc la dezechilibre nutritive ce stau la baza multor boli ale civilizaţiei actuale. Obezitatea, bolile cardiace, diabetul etc., mai ales în socie­tatea cu venituri mai ridicate, pot fi evitate prin simpla modificare a regimului alimentar", a spus Cezar Munteanu. După care a subliniat: "Organismul omului este o maşină perfectă. Hrana înseamnă energia ei, cea care provoacă acţiunea fizică şi psihică". După ce a prezentat pe larg cele şapte grupe de alimente şi principiile care stau la baza alimentaţiei raţionale, el a mai spus: "Hrănirea sănătoasă nu se referă doar la alegerea alimentelor sănătoase pentru consum, ci şi la modul în care ele sunt preparate înaintea consumării". Concluzia celebrului chef executive a fost următoarea: "Dacă n-au găsit secretul vieţii veşnice, mai toate civilizaţiile care s-au perindat pe pământ de-a lungul istoriei au găsit secretul vieţii lungi şi sănătoase. Redescope­rit pe cont propriu sau descoperit pe urmele predecesorilor, acest secret l-a condus pe om spre miezul Naturii. În inima Naturii se află şi substanţele nutritive, care pot favoriza viaţa sau care, dimpotrivă, o pot distruge".

NICI O MASĂ FĂRĂ... SPORT

Despre importanţa sportului - sau a "mişcării", ca factor generic - şi mai ales despre asocierea dintre hrană şi sport, pentru o existenţă echilibrată, sănătoasă, s-au exprimat şi ceilalţi vorbitori din cadrul workshopului. Lector univ. dr Gabriel Roberto Madotto, de la Academia de Poliţie, a vorbit, cu acest prilej, despre "Implicaţiile sociale ale sportului", în vreme ce Ghiocel Bota (Centrul de Arte Marţiale şi studii Asociate al Universităţii Bucureşti) a ţinut să pună pe tapet un subiect deosebit: "Sănătate şi educaţie prin arte marţiale". Despre "Valorificarea prin mişcare a timpului liber pentru un stil de viaţă sănătos" au vorbit şi conf. univ. dr Mihaela Ganciu şi asist. univ. dr Florin Liţoi de la Universitatea Bucureşti.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă