O cură de detoxifiere cu verdeţuri de sezon (urzici, untişor, ştevie, leurdă, salată, spanac) este tot ce avem nevoie pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii. Datorită conţinutului lor bogat în vitamine, minerale şi fibre, acestea ne întăresc sistemul imunitar.
SURSĂ DE SĂRURI MINERALE
Untişorul, plantă cu flori galbene aurii, este utilizat de câteva sute de ani ca plantă medicinală, fiind cunoscut pentru efectul său purgativ. Descoperit în regiunea mediteraneană, untişorul se consumă sub formă de salată. Atât frunzele, cât şi rădăcina untişorului conţin cantităţi importante de uleiuri, săruri minerale şi vitamina C. Specialiştii sunt de părere că extractul de untişor are un efect similar antibioticelor asupra germenilor patogeni. În plus, el este calmant, antispastic şi antiseptic.
Tratamentele şi mixturile din untişor sunt folosite cu succes în tratamentul unor afecţiuni hepatice severe, biliare şi renale. Datorită proefectului depurgative, untişorul curăţă sângele şi detoxifiază ficatul, fiind benefic pentru metabolism.
Extern, untişorul se foloseşte în terapia unor arsuri sau boli precum psoriazisul, dar şi pe post de adjuvant împotriva alopeciei (pentru că întăreşte firul de păr). Infuzia din untişor poate fi folosită în tratamentul hemoroizilor. Se recomandă să se bea zilnic două sau trei căni de ceai. Siropul din untişor este indicat în tulburările hepatice. În insomnii, nervozitate sau oboseală exagerată, untişorul se administrează împreună cu valeriana.
MULTIPLE BENEFICII
Urzica este o altă sursă naturală de nutrienţi care nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie. Putem folosi planta în supe, tocăniţe sau în ceaiuri mixte. Fitoterapeuţii i-au descoperit multiple beneficii: tonifică firul de păr, diminuează durerile la pacienţii cu hemoroizi, combate anemia, reduce nivelul ridicat al glicemiei, "subţiază" şi reglează fluiditatea sângelui. Urzicile contribuie la eliminarea acidului uric şi a ureei din organism, motiv pentru care se recomandă persoanelor bolnave de gută.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Plymouth (Marea Britanie) arată că frunzele de urzică, aplicate direct pe mâinile persoanelor cu artrită, diminuează durerile. Aceste rezultate s-au menţinut pe tot parcursul tratamentului cu urzici.
Spanacul şi ştevia reprezintă două surse excelente de fier. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în afecţiuni hepatice, reumatismale, diabet sau ulcer. Ştevia este o plantă acrişoară la gust care, în afară de fier, mai conţine din belşug vitamina C şi săruri minerale (potasiu, calciu, zinc). Ştevia poate fi preparată sub formă de ciorbe sau mâncăruri. Şi spanacul este important pentru sănătate. El ne furnizează numeroase minerale esenţiale pentru un sistem osos puternic şi sănătos, fiind benefic şi în tratamentul asteniei de primăvară.
LEURDĂ PENTRU MEMORIE
Cu un miros asemănător usturoiului, leurda este recunoscută pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătăţii: fluidizează sângele, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, grăbeşte vindecarea rănilor, previne şi răceala, îmbunătăţeşte memoria, înlătură efectele nocive ale nicotinei. Leurda se poate consuma sub formă de condiment (frunzele mărunţite se presară pe pâine), tinctură, suc sau în salate, alături de untişor sau păpădie.
Sfatul medicului
Organismul nostru are nevoie de hrană proaspătă, bogată în vitamine iar verdeţurile reprezintă principala sursă de vitaminizare a corpului, spune dr Laurenţiu Luca, medic primar medicină generală. Potrivit acestuia, alimentaţia din timpul iernii, bazată în special pe carne şi produse uscate sau conservate, ne-a devitaminizat organismul. În opinia medicului, pentru a fi eficiente, verdeţurile trebuie consumate în stare naturală sau cât mai puţin prelucrate termic, deoarece numai aşa îşi păstrează vitaminele.
Citește pe Antena3.ro