x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Poftiti la mancare chinezeasca!

Poftiti la mancare chinezeasca!

11 Oct 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Legume, carne, orez, alge marine, condimente exotice... Intr-un cuvant, mancare chinezeasca. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne vorbeste despre apetisantele feluri de mancare chinezesti si despre filozofia succesiunii acestora. "In China, masa incepe intotdeauna cu un ceai, care te pregateste pentru ceea ce urmeaza. Poti sa mananci peste zece feluri de mancare, iar la un festin sau la o masa mai pretentioasa poti sa ai pe masa chiar 20-30 de feluri. Supa sau mancarea cu mai mult lichid vine catre sfarsit. Apoi urmeaza desertul – dulciuri din ingrediente naturale, cu fructe, cu arome exotice, dar fara zahar sau ciocolata, ca in meniul european. Succesiunea felurilor de mancare este fiziologica. Ceaiul de la inceput pregateste sucurile gastrice, iar supa de la sfarsit are rolul de stimula digestia. De la o masa chinezeasca te ridici satul, dar niciodata nu te simti balonat".

Mancarurile chinezesti sunt mai usor de digerat datorita tehnicii de pregatire. Alimentele fie se fierb foarte rapid, fie se prajesc la fel de repede in uleiuri rezistente la temperaturi ridicate – ulei de susan, ulei de palmier. Mancarurile contin atat produse vegetale, cat si animale. Orezul – de la cel alb, la cel negru, de la vinul de orez si pana la prajiturile de orez – este nelipsit din bucataria chinezeasca si cel care usureaza digestia. Si carnea este folosita frecvent: carne de porc, de vaca, de diferite specii de pesti, fructe de mare, carne de arici de mare, de sarpe, de broasca testoasa de mare sau de broasca obisnuita.

"Chiar daca are multe proteine, carbohidrati, mancarea chinezeasca nu este bogata in calorii. Poti slabi foarte usor, chiar daca mananci mai mult. In acelasi timp, alimentele sunt mai sanatoase, fiind mai putin tratate termic si avand mai multe sanse de a pastra vitaminele, macro si microelementele. Poate acesta este si secretul longevitatii lor", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

DURERI DE CAP. Doar mancarea pregatita la ea acasa, in China, respecta cu sfintenie reteta. Condimentele folosite acolo sunt speciale. Foarte utilizat este glutamatul natural, care da alimentelor gustul de carne. Consumul in exces al monoglutamatului de sodiu este cunoscut ca boala bucatariei chinezesti, care poate aparea atunci cand nu se cunoaste modul de preparare si se condimenteaza in exces alimentele. In asemenea cazuri, acidul glutamic poate provoca dureri de cap.

CIUDATENII. Bucataria chinezeasca are si specialitati mai ciudate, care la prima vedere ii starnesc repulsie unui european: supa din gaina neagra – o specie de gaina care are si oasele, si carnea de culoare neagra si careia ii sunt atribuite proprietati terapeutice; rata de Pekin – rata servita intr-o crusta de caramel. O alta ciudatenie sunt ouale care se invelesc intr-un lut special din fluviul Galben si sunt pastrate intre sase luni si un an. Ouale se inchid la culoare, devin verzui-petrol si se mananca crude.

×
Subiecte în articol: chinezeasca alimentatie echilibrata