x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Polemica studiului Southampton continuă

Polemica studiului Southampton continuă

de Nicoleta Catana    |    19 Mar 2008   •   00:00

Industria alimentară răspunde evaluării pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a făcut-o asupra studiului aditivilor alimentari efectuat de Universitatea din Southampton.

Industria alimentară răspunde evaluării pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a făcut-o asupra studiului aditivilor alimentari efectuat de Universitatea din Southampton. Testul a vizat şase coloranţi aprobaţi deja de Uniunea Europeană (UE): galben auriu (E 110), galben de chinolină (E 104), azorubină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102) şi roşu ponceau (E 124). În urma cercetărilor s-a constatat că aceştia declanşează sindromul de hiperactivitate şi defiecienţă de concentrare la copii (ADHD). EFSA, la cerinţele Comisiei Europene (CE), a efectuat o revizuire a studiului şi a conchis că nu există nici un motiv întemeiat de îngrijorare, deci aditivii pot fi utilizaţi în continuare de industria alimentară.

 

Producătorii au salutat decizia Autorităţii, fiind de părere că nu e nevoie de nici o schimbare în ceea ce priveşte utilizarea aditivilor. Un reprezentant al Asociaţiei Băuturilor Nealcoolice din Marea Britanie (BSDA) a declarat că toate ingredientele folosite de industria din care face parte sunt aprobate ca fiind sănătoase de Agenţia pentru Standarde Alimentare (FSA), deci suspiciunile asupra coloranţilor nu îşi au rostul. Directorul de comunicare din cadrul Federaţiei Alimentelor şi Băuturilor crede că este nevoie de timp pentru ca industria alimentară să analizeze rezultatele, dar a menţionat că Federaţia a răspuns cerinţelor consumatorilor prin adăugarea câtor mai puţini aditivi în alimente şi băuturi de câţiva ani încoace.

 

În schimb, Comisia pentru Alimente, care a lansat o acţiune de protest împotriva aditivilor după publicarea studiului efectuat de Southampton, a declarat că şase din cei şapte coloranţi analizaţi sunt total nefolositori industriei alimentare şi cere sprijin din partea Guvernului pentru a lua măsuri. FSA a opinat că UE este cea care trebuie să interzică utilizarea aditivilor şi îi sfătuieşte pe părinţii ai căror copii dau semne de hiperactivitate sau obezitate să înlăture alimentele nocive din meniul micuţilor. Echipa de cercetători care a efectuat studiul a declarat că este foarte mulţumită că acest subiect este intens dezbătut şi este de părere că totuşi aditivii trebuie înlăturaţi de pe piaţă întrucât reprezintă un real pericol pentru viaţa copiilor, aceştia putându-le cauza boli fatale.

 

 

×
Subiecte în articol: bun de consum