x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Portocale roşii cu azorubină

Portocale roşii cu azorubină

de Cristina Andreea Calin    |    17 Mar 2008   •   00:00
Portocale roşii cu azorubină

CE BEM, CE MÂNCĂM ● E 122 este cancerigen
Pentru a face portocalele mai roşii decât sunt, producătorul a adăugat un colorant care este extrem de nociv pentru sănătate. Azorubina este o substanţă chimică de sinteză asociată cu o serie de boli.



CE BEM, CE MÂNCĂM ● E 122 este cancerigen
Pentru a face portocalele mai roşii decât sunt, producătorul a adăugat un colorant care este extrem de nociv pentru sănătate. Azorubina este o substanţă chimică de sinteză asociată cu o serie de boli.


Sucul de portocale roşii Bravo are în compoziţie: "apă, zahăr max 10%, concentrat de suc de portocale roşii, suc de portocale roşii, concentrat de suc de portocale, acidifiant: acid citric (E 330), vitamina C (E300), arome, agent de colorare: carmoizină (E122)". Cu toate acestea producătorul îi face o descriere din care reiese că este un produs foarte sănătos: "băutură necarbonatată de portocale roşii, cu vitamina C, cu adaos de zahăr, conţinut de fruct: min. 30%, suc de fructe obţinut din concentrat de suc de portocale roşii, suc de portocale roşii, concentrat de suc de portocale". Valoarea energetică pentru 100 de grame de suc este de 45,8 kcal/194.8 kJ, aducând organismului proteine 0.21 g, glucide 10.86 g, grăsimi mai puţin de un gram de vitamina C 30 mg.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat după ingredientele pe care le conţine: "băutură necarbonatată obţinută din concentrat de suc de portocale roşii şi adaos de zahăr rafinat (zaharoză), cu index glicemic foarte ridicat, acidifianţi E 330, E 300 şi colorant roşu artificial azoic azorubină (camroizină) E 122".

Colorantul azorubină este asociat cu sindromul ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare) şi de asemenea poate provoca urticarie şi edem persoanelor sensibile. Acest colorant azoic de sinteză are potenţial cancerigen datorită posibilităţii de formare a aducţilor de ADN. Deşi produsul are densitate calorică mică, 45,8kcal/ 100g, consumat în cantităţi mari, spre exemplu un litru, aduce un aport de 100g zahăr rafinat şi 458 kcal, obligând pancreasul să secrete o cantitate mare de insulină, ne atrage atenţia specialistul nostru. Trebuie să ţinem cont întotdeauna de faptul că un suc pe bază de fructe sau legume nu este echivalent cu fructul sau leguma crudă neavând beneficiile acestora.


CONCLUZII. Problema acestei băuturi este prezenţa colorantului azoic de sinteză azorubină E 122. Din cauza aceasta, specialistul nu îl recomandă femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom ADHD, alergicilor, astmaticilor, celor cu afecţiuni dermatologice. Băutura analizată conţine o sursă de zahăr ascuns, de care trebuie ţinut cont pentru a nu se depăşi o doză mai mare de aproximativ 60 de grame/zi din toate alimentele pentru o persoană sănătoasă. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant.

×
Subiecte în articol: bun de consum roşii portocale