x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Postul şi vitamina B12

Postul şi vitamina B12

de Georgeta Licsandru    |    21 Mar 2008   •   00:00
Postul şi vitamina B12

Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegeta­riană prezintă carenţe de vi­­-t­amina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.

Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegeta­riană prezintă carenţe de vi­­-t­amina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.

 

Vitamina B12 se găseşte ex­clu­siv în alimentele de ori­gine animală: carne, ficat, rinichi, lapte, iaurt, brân­ză, ouă. Lipsa acestei vitamine din dietă este semnalată de ameţeli, probleme de concentrare, iritabilitate, stări depresive, scă­de­rea poftei de mâncare. “În timpul pos­tului, o sursă de vitamina B12 pot fi ce­realele integrale, cu con­di­ţia ca în acestea să fi fost adăugate vitamine din complexul B. Atenţie însă ca aceste cereale să nu aibă şi adaos de zahăr, pentru că au va­loare calorică ridicată. Persoanelor care ţin post le recomand să compenseze lipsa vi­taminei B12 cu suplimente nutritive”, ne sfătuieşte prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimen­tare.

 

DE REŢINUT. Trebuie reţinut de asemenea că un nivel scăzut de vitamina B12 prezintă persoanele suprasolicitate fizic şi intelectual, care au o dietă dezechilibrată şi consumă alcool în exces. În această categorie înscriindu-se în special adolescenţii şi tine­rii. Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt ficatul de vită – 70 micrograme/100 g; ficatul de pasăre – 50 micrograme, carnea de iepure – 12 micrograme, sardinele – 12 micrograme, gălbenuşul de ou – 4 micrograme. Dacă avem o dietă echilibrată este destul de uşor de realizat necesarul zilnic de vitamina B12. Astfel, copiii au nevoie de 1-2 micrograme de B12 pe zi, ado­lescenţii şi adulţii – 3 micrograme, iar femeile însărcinate şi cele care alăptează – 4 micrograme. “Vitamina B12 intervine în asimilarea grăsimilor, carbohidraţilor, proteinelor, dar şi a fierului. Pentru a fi asimilată la nivelul tubului digestiv, vitamina B12 are nevoie de o glicoproteină produsă de epiteliul intestinal. Fără această glicoproteină şi un aport corespunzător de calciu, vitamina nu este asimilată”, arată prof. dr Gheorghe Menci­nicopschi.

 

Oul

Un ou furnizează mai multă vitamina B12 chiar decât doza zilnică recomandată. Pentru a ne bucura de calităţile nutritive ale oului trebuie să avem grijă cum îl pregătim. Cele mai bune sunt ouăle fierte sau ochiurile.

Pentru aceasta, ouăle se pun în apă clocotită, albuşul se coagulează, iar vitaminele şi mineralele benefice organismului sunt păstrate. Pre­parate în acest mod, ouăle sunt uşor de digerat. Ouăle fierte tari au avantajul că nu îngraşă. Ouăle prăjite trebuie evitate, deoarece prăjirea generează compuşi toxici care le anihilează valoarea.

 

 

Surse

Alimentul 100 g Vitamina B12
 Ficat de vită 70 micrograme
 Ficat de pasăre 50 micrograme
 Rinichi de porc  15 micrograme
Carne de iepure
12 micrograme
 Sardine  12 micrograme
 Ton  11 micrograme
 Macrou
10 micrograme
 Gălbenuş de ou  4 micrograme
Şvaiţer
 2 micrograme
 Iaurt  0,6 micrograme

 

 

          


 

 

 

 

 

 

 


    

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×