Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegetariană prezintă carenţe de vi-tamina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.
Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegetariană prezintă carenţe de vi-tamina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.
Vitamina B12 se găseşte exclusiv în alimentele de origine animală: carne, ficat, rinichi, lapte, iaurt, brânză, ouă. Lipsa acestei vitamine din dietă este semnalată de ameţeli, probleme de concentrare, iritabilitate, stări depresive, scăderea poftei de mâncare. “În timpul postului, o sursă de vitamina B12 pot fi cerealele integrale, cu condiţia ca în acestea să fi fost adăugate vitamine din complexul B. Atenţie însă ca aceste cereale să nu aibă şi adaos de zahăr, pentru că au valoare calorică ridicată. Persoanelor care ţin post le recomand să compenseze lipsa vitaminei B12 cu suplimente nutritive”, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
DE REŢINUT. Trebuie reţinut de asemenea că un nivel scăzut de vitamina B12 prezintă persoanele suprasolicitate fizic şi intelectual, care au o dietă dezechilibrată şi consumă alcool în exces. În această categorie înscriindu-se în special adolescenţii şi tinerii. Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt ficatul de vită – 70 micrograme/100 g; ficatul de pasăre – 50 micrograme, carnea de iepure – 12 micrograme, sardinele – 12 micrograme, gălbenuşul de ou – 4 micrograme. Dacă avem o dietă echilibrată este destul de uşor de realizat necesarul zilnic de vitamina B12. Astfel, copiii au nevoie de 1-2 micrograme de B12 pe zi, adolescenţii şi adulţii – 3 micrograme, iar femeile însărcinate şi cele care alăptează – 4 micrograme. “Vitamina B12 intervine în asimilarea grăsimilor, carbohidraţilor, proteinelor, dar şi a fierului. Pentru a fi asimilată la nivelul tubului digestiv, vitamina B12 are nevoie de o glicoproteină produsă de epiteliul intestinal. Fără această glicoproteină şi un aport corespunzător de calciu, vitamina nu este asimilată”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Oul
Un ou furnizează mai multă vitamina B12 chiar decât doza zilnică recomandată. Pentru a ne bucura de calităţile nutritive ale oului trebuie să avem grijă cum îl pregătim. Cele mai bune sunt ouăle fierte sau ochiurile.
Pentru aceasta, ouăle se pun în apă clocotită, albuşul se coagulează, iar vitaminele şi mineralele benefice organismului sunt păstrate. Preparate în acest mod, ouăle sunt uşor de digerat. Ouăle fierte tari au avantajul că nu îngraşă. Ouăle prăjite trebuie evitate, deoarece prăjirea generează compuşi toxici care le anihilează valoarea.
Surse
Alimentul 100 g | Vitamina
B12 |
Ficat de vită | 70
micrograme |
Ficat de pasăre | 50
micrograme |
Rinichi de porc | 15 micrograme |
Carne de iepure |
12
micrograme |
Sardine | 12 micrograme |
Ton | 11 micrograme |
Macrou |
10
micrograme |
Gălbenuş de ou | 4 micrograme |
Şvaiţer |
2 micrograme |
Iaurt | 0,6 micrograme |
georgeta.licsandru@jurnalul.ro