x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Potasiul face bine la inimă

Potasiul face bine la inimă

de Georgeta Licsandru    |    27 Aug 2008   •   00:00
Potasiul face bine la inimă

Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.

Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.

 
Organismul unui adult conţine în jur de 160 grame de potasiu. Acest microelement joacă un rol deosebit în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea tensiunii arteriale. Potrivit specialiştilor, necesarul zilnic de potasiu este de 1.500-2.500 mg. Pentru a ne asigura acest necesar trebuie să mîncăm alge marine (2.480 mg potasiu/100 g), caise uscate (1.400 mg), fistic (1.050 mg), stafide (1.000 mg), smochine (970 mg), banane (400 mg), salată verde (360 mg), ciuperci (320 mg), cartofi noi (320 mg), mere (150 mg), pere (150 mg). În cazul dietei sărace în potasiu, apar în primul rînd probleme cu tensiunea arterială, apoi insomnii, stări depresive, nervozitate, confuzie mentală, stări de oboseală prelungită, slăbiciune musculară. Legumele şi fructele crude rezolvă aceste probleme şi contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi menţinerea echilibrului apei în organism.


SEMNAL. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra dietei moderne care este foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. “Sodiul şi potasiul sînt microelemente antagoniste, astfel încît excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. Dieta modernă este săracă în fructe şi legume crude, în schimb sînt consumate în exces alimente procesate – mezeluri, brînzeturi topite, care sînt bogate în sodiu”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne dă şi cîteva exemple în acest sens: 100 g salam conţin 2.000 mg sodiu şi doar 200 mg potasiu, aceeaşi cantitate de brînză topită – 1.200 mg sodiu şi 140 mg potasiu. În 100 g concentrat de legume deshidratate pentru supă se găsesc 15.000 mg sodiu şi doar 460 mg potasiu.

 

Atenţie!

Alcoolul, cafeaua, zahărul în exces favorizează eliminarea potasiului din organism şi apariţia oboselii, insomniilor. De asemenea, cardiacii care iau diuretice trebuie să aibă un aport sporit de potasiu. Diureticele prescrise în bolile de inimă elimină atît apa, cît şi sărurile minerale.

 

Surse de potasiu

Alimentul (100 g)          Potasiu

Alge marine      2.840 mg

Caise uscate     1.400 mg

Fistic    1.050 mg

Stafide  1.000 mg

Smochine         70 mg

Prune uscate     950 mg

Migdale            800 mg

Nuci     700 mg

Usturoi 600 mg

Spanac 500 mg

Banane 400 mg

Sfeclă   380 mg

Coacăze           370 mg

Dovlecei           360 mg

Salată verde     360 mg

Ţelină   320 mg

Ciuperci           320 mg

Cartofi noi        320 mg

Mere    150 mg

Pere     150 mg

×
Subiecte în articol: potasiu alimentaţie sănătoasă