Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.
Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.
Organismul unui adult conţine în jur de 160 grame de
potasiu. Acest microelement joacă un rol deosebit în funcţionarea sistemului
nervos şi în reglarea tensiunii arteriale. Potrivit specialiştilor, necesarul
zilnic de potasiu este de 1.500-2.500 mg. Pentru a ne asigura acest necesar
trebuie să mîncăm alge marine (2.480 mg potasiu/100 g), caise uscate (1.400
mg), fistic (1.050 mg), stafide (1.000 mg), smochine (970 mg), banane (400 mg),
salată verde (360 mg), ciuperci (320 mg), cartofi noi (320 mg), mere (150 mg),
pere (150 mg). În cazul dietei sărace în potasiu, apar în primul rînd probleme
cu tensiunea arterială, apoi insomnii, stări depresive, nervozitate, confuzie
mentală, stări de oboseală prelungită, slăbiciune musculară. Legumele şi
fructele crude rezolvă aceste probleme şi contribuie la normalizarea activităţii
cardiace şi menţinerea echilibrului apei în organism.
SEMNAL. Prof. dr
Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra dietei moderne care este
foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. “Sodiul şi potasiul sînt
microelemente antagoniste, astfel încît excesul de sodiu atrage după sine carenţele
de potasiu. Dieta modernă este săracă în fructe şi legume crude, în schimb sînt
consumate în exces alimente procesate – mezeluri, brînzeturi topite, care sînt
bogate în sodiu”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne dă şi cîteva
exemple în acest sens: 100 g salam conţin 2.000 mg sodiu şi doar 200 mg
potasiu, aceeaşi cantitate de brînză topită – 1.200 mg sodiu şi 140 mg potasiu.
În 100 g concentrat de legume deshidratate pentru supă se găsesc 15.000 mg
sodiu şi doar 460 mg potasiu.
Atenţie!
Alcoolul, cafeaua, zahărul în exces favorizează eliminarea potasiului din organism şi apariţia oboselii, insomniilor. De asemenea, cardiacii care iau diuretice trebuie să aibă un aport sporit de potasiu. Diureticele prescrise în bolile de inimă elimină atît apa, cît şi sărurile minerale.
Surse de potasiu
Alimentul (100 g) Potasiu
Alge marine 2.840 mg
Caise uscate 1.400 mg
Fistic 1.050 mg
Stafide 1.000 mg
Smochine 70 mg
Prune uscate 950 mg
Migdale 800 mg
Nuci 700 mg
Usturoi 600 mg
Spanac 500 mg
Banane 400 mg
Sfeclă 380 mg
Coacăze 370 mg
Dovlecei 360 mg
Salată verde 360 mg
Ţelină 320 mg
Ciuperci 320 mg
Cartofi noi 320 mg
Mere 150 mg
Pere 150 mg