x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Praf cu mult fosfor

Praf cu mult fosfor

de Cristina Andreea Calin    |    19 Feb 2008   •   00:00
 Praf cu mult fosfor
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM

Grăsimile vegetale hidroge­nate sunt unul dintre ingredientele majore ale produsului. Acestea au acizi graşi trans care afectează foarte grav sistemul cardiovascular.

• CE BEM, CE MÂNCĂM

Grăsimile vegetale hidroge­nate sunt unul dintre ingredientele majore ale produsului. Acestea au acizi graşi trans care afectează foarte grav sistemul cardiovascular.

 

Cappuccino instant cu aromă de vanilie Ellite are în compoziţie: “Zahăr, si­rop de glucoză, grăsimi vegetale hi­drogenate, cafea instant, praf de zer, arome identic naturale (n.r. – artificiale), maltodextrină, proteine din lapte, stabilizator: E 340 ii (fosfat dipotasic), colorant natural: E 150 d (caramel sulfit de amoniu), agent de afânare: E 551 (dioxid de siliciu)”. La 100 de grame de cappucino veţi acumula o va­loare energetică de 432 kcal/1813 kj, proteine 4 g, carbohidraţi 77 g, grăsimi 12 g. 

 

ANALIZĂ. Produsul analizat este un praf instant din care se re­constituie o doză de băutură de tip cappucino prin adaos de apă (150 ml de apă la 4 linguriţe de praf in­stant) şi care are o densitate energe­tică de aproximativ 54 kcal. Produ­sul are un profil nu­triţional deze­chi­librat, cu un exces de glucide cu in­dex gli­ce­mic ridicat, dar şi grăsimi hidroge­nate periculoase pentru să­nă­tate, ne deta­liază profesorul doctor Mencinicopschi. În funcţie de nu­mărul de doze consumate, aportul energetic poa­te fi semnificativ şi de aceea trebuie ţinut cont în cadrul ma­nage­men­­tului greutăţii (men­ţi­nerii greu­tăţii şi siluetei). Atenţie la sursa de cafeină din produs, care este un neu­rosti­mu­lator indirect şi are capa­ci­tate diuretică. Dintre aditivii utilizaţi, specialis­tul nostru ne spune că E150 d poate avea efecte ad­verse asupra consumatorilor sensibili. De asemenea, con­ţine şi o sur­să de fosfor, element care oricum es­te excedentar în dieta mo­der­nă con­­tribuind la fragili­zarea prema­t­ură a oaselor şi apariţia os­te­o­po­rozei. 

 

CONCLUZII. Praful supus ana­­lizei nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăp­tează, cardiovascularilor, hepa­tici­lor, celor cu osteoporoză, cu boli neu­ro­pshice şi neurodege­nerative, cu cancer, celor cu status proinfla­mator sis­temic. Supraponderalii şi obezii vor ţine cont de caloriile aduse de o doză. Diabeticii îl vor consuma doar cu acordul medicului. Cei cu in­to­le­ranţă la lactoză vor testa produ­sul.

 

Precizări

 Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele consumate zilnic şi efec­tele lor asupra sănă­tăţii. Ci­ti­torii îşi pot exprima opi­niile la  021.318.20.37; sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum