x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prea multă sare pentru peşte

Prea multă sare pentru peşte

de Cristina Andreea Calin    |    17 Oct 2007   •   00:00
Prea multă sare pentru peşte

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conţinutul bogat in sare recomandă ca produsul să fie consumat cu moderaţie, mai ales că un consum exagerat de sare duce la boli cauzate de excesul de sodiu.Â



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Adaosul pentru peşte cu legume şi condimente pentru măncăruri Vegeta are in compoziţie: "sare de bucătărie max. 56%, condimente 17% (usturoi, piper alb, ardei uite, nucşoară, foi de dafin, rozmarin), potenţiator de aromă (glutamat de sodiu E 621), zahăr, legume uscate 8% (morcov, pătrunjel), sare de lămăie E 330, colorant (riboflavină E 101 i)". La 100 de grame de produs consumat veţi acumula: "valoarea energetică 166 kcal/704 kj, proteine: 8,1 g, carbohidraţi 30,5 g, grăsimi 1,3 g."


ANALIZÃ.... Produsul analizat este un amestec condimentar extrem de bogat in sare de bucătărie (NaCl) amestecată cu condimente, legume uscate şi aditivi alimentari: potenţiator de aromă, acidifiant şi colorant.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că produsul este o sursă importantă ascunsă de sodiu. Dintre aditivii alimentari folosiţi, monoglutamatul de sodiu, E 621, este cel mai periculos. Cercetătorii il consideră vinovat pentru diverse afecţiuni, dar şi pentru declanşarea "sindromului bucătăriei chinezeşti". Acesta se manifestă prin stări de slăbiciune, de greaţă, ameţeli, ajungăndu-se uneori chiar şi la pierderi de memorie.

Specialistul ne sfătuieşte să consumăm condimentele cu moderaţie luănd in considerare aportul de sare care nu trebuie să depăşească cantitatea de 6 g zilnic. Consumul frecvent şi in cantităţi mari duce la boli datorate excesului de sodiu.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta acestuia, fără a i-l prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum