x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Producătorii pot decide singuri

Producătorii pot decide singuri

de Jurnalul National    |    15 Dec 2007   •   00:00

Procesatorii din industria alimentară vor putea retrage produsele din magazine, pentru reutilizare sau distrugere, acţiune interzisă conform actualei legislaţii, potrivit unui proiect de modificare a unei hotărări de guvern privind contravenţiile la normele sanitar-veterinare. Proiectul prevede că retragerea produselor constituie contravenţie numai in cazul in care nu sunt respectate normele de siguranţă alimentară.
Astfel, in cazul in care un producător de păine, al cărei termen de valabilitate este intre 24 şi 48 de ore, doreşte să retragă marfa expirată dintr-un magazin, pentru a o utiliza la fabricarea pesmetului, nu ar avea voie să facă acest lucru, conform legislaţiei actuale, deşi normele UE din domeniu permit retragerea produselor alimentare, a declarat Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta.
"Dacă un produs ar avea o etichetă greşită, el nu mai poate fi scos din magazin pentru inlocuirea etichetei, consecinţele putănd duce la nevalorificare şi distrugerea alimentului respectiv", a adăugat Minea.
Totodată, distrugerea produselor expirate sau contaminate intră in sarcina magazinelor, unde controlul autorităţilor sanitar-veterinare este mai puţin strict decăt in cazul producătorilor din industria alimentară, existănd riscul incălcării acestor norme din partea operatorilor comerciali pentru a-şi diminua pierderile.
"Inainte eram la măna comercianţilor. Acum retragerea produselor alimentare intră in responsabilitatea procesatorului (...). Dacă nu e bună marfa, eu o retrag, pentru că e responsabilitatea mea", a mai spus Minea.(C.C.)
  Â

×
Subiecte în articol: bun de consum