Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.
Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.
Prunele sînt printre cele mai bune surse vegetale de fier.
100 g prune conţin 2 mg
fier, de aceea nutriţioniştii
le recomandă în prevenirea
anemiei feriprive. Prunele sînt apreciate pentru conţinutul de potasiu, calciu, seleniu, vitaminele A, B,
C, fibre alimentare. 100 g prune furnizează
330 mg potasiu, care contribuie la menţinerea
echilibrului apei în organism şi la normalizarea activităţii cardiace. "Hipertensivii trebuie să mănînce
multe alimente bogate în potasiu, aşa cum sînt prunele. Datorită potasiului, aceste fructe menţin o presiune constantă a sîngelui, prevenind oscilaţiile tensiunii arteriale. De
sezonul prunelor e bine să
profite şi vîrstnicii. O dată
cu înaintarea în vîrstă,
organismul pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi, care sînt la
originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative. Prunele sînt o sursă excelentă de vitamine şi minerale care luptă cu aceşti radicali liberi‘‘,
arată prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare. În caz de hiperaciditate sau constipaţie,
nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm
prune dimineaţa, pe stomacul
gol.
GLUCIDE. Prunele
dulci şi zemoase au efect revigorant şi remineralizant, fiindu-le indicate
persoanelor obosite, celor stresate. Aceste proprietăţi se datorează
pe de o parte vitaminelor şi mineralelor, iar pe de altă parte glucidelor. Spre deosebire de alte fructe,
prunele conţin mai multe
glucide: 20 g/100 g. Aproximativ 25% din aceste glucide sînt reprezentate de
fructoză, iar restul, de
glucoză. Din cauza
glucidelor, bolnavii de diabet zaharat ar fi bine să evite prunele sau măcar
să limiteze consumul lor.
Nici persoanele care ţin cură de slăbire nu trebuie să
abuzeze de prune. Din cauza glucidelor, prunele au mai multe calorii decît alte
fructe: 80 de calorii/100 g.
Fructe uscate
Prunele uscate au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Datorită conţinutului de seleniu, prunele uscate sînt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Singurele dezavantaje ale prunelor uscate sînt glucidele (71 g/100 g) şi caloriile (306 calorii/100 g). Dacă nu avem restricţie din partea medicului în privinţa glucidelor, atunci prunele uscate pot înlocui o masă zilnic.
100 g prune:
Calorii 80
Glucide 20 g
Proteine 0,6 g
Grăsimi 0,2 g
Fibre 3,5 g
Potasiu 330 mg
Fier 2 mg
Calciu 25 mg
Magneziu 10 mg
Betacaroten 135 microg