CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are 7 E-uri
Coffee mate este un amestec de zaharuri greu de metabolizat şi grăsimi
hidrogenate, care au fost supuse unui proces chimic. În urma adăugării
acestora, cafeaua are de suferit.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are 7 E-uri
Coffee mate este un amestec de zaharuri greu de metabolizat şi grăsimi hidrogenate, care au fost supuse unui proces chimic. În urma adăugării acestora, cafeaua are de suferit.
Crema pudră pentru cafea Coffe-mate are în compoziţie "sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată stabilizatori (citrat trisodic E 331 (iii), fosfat dipotasic E 340 (ii), polifosfat de sodiu E 452 (i), trifosfat pentasodic E 45 (i), cazeinat de sodiu, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, esteri mono şi diacetil-tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi E 472e), arome, antiaglomerant (silicat alumino-sodic E 554), sare". De asemenea, producătorul specifică faptul că această cremă conţine proteine din lapte. La 100 g de produs veţi acumula o "valoare energetică 548 kcal, 115 kj, proteine 0,1 g, glucide 2,8, lipide 1,7 g".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "creamer (ameliorator de gust) pentru cafea obţinut în principal din sirop de glucoză, cu index glicemic foarte ridicat. Din această cauză, pancreasul endocrin este stresat, fiind forţat să secrete o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. De asemenea, în compoziţia cremei intră şi o cantitate mare de grăsime vegetală hidrogenată periculoasă pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular.
Aditivii alimentari utilizaţi scad valoarea biologică a acestui produs. Aceştia aduc un aport de fosfor şi sodiu care împiedică fixarea calciului în oase, atrage atenţia specialistul nostru. În timp, pot apărea osteoporoza sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal).
PRECAUŢIE. Consumatorii trebuie să ţină cont şi de cantitatea de sodiu din pudră, pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de sare, de 6 g pentru o persoană adultă. Produsul conţine şi o sursă de aluminiu, suspectat în generarea maladiei Alzheimer.
În urma analizei etichetei acestui produs, profesorul Mencinicopschi ne spune că "ar fi de preferat consumul cafelei fără creamer", pentru că aceasta scade valoarea biologică a cafelei, inactivînd efectele acesteia.
Citește pe Antena3.ro