x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pui ascuns prin maioneză

Pui ascuns prin maioneză

de Cristina Andreea Calin    |    11 Feb 2008   •   00:00
Pui ascuns prin maioneză

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Opt aditivi alimentari
Denumirea produsului ne duce cu gândul la un produs sănătos, delicat, bun chiar şi pentru cei care ţin diete. Totuşi, înainte de a lua furculiţa în mână, citiţi cu atenţie eticheta!


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Opt aditivi alimentari
Denumirea produsului ne duce cu gândul la un produs sănătos, delicat, bun chiar şi pentru cei care ţin diete. Totuşi, înainte de a lua furculiţa în mână, citiţi cu atenţie eticheta!


Salata de pui Vico delicatese are o cantitate impresionantă de maioneză şi de cartofi, pieptul de pui fiind adăugat doar ca să se respecte denumirea produsului. Lista completă de ingrediente de pe etichetă cuprinde: "maioneză (ulei de floarea-soarelui – 49%), apă, amidon modificat de porumb – unul dintre E 1404, E 1410, E 1414, E 1420, praf de ou, oţet, zahăr, muştar alb, sare iodată, stabilizator: gumă xanthan E 415, conservanţi, benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, antioxidant: BHT – E 321), cartofi, piept de pui (13,1%), morcovi, porumb dulce, castraveţi acri, curry, ceapă deshidratată, piper negru, sare iodată, acidifiant: acid lactic E 270, conservanţi: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202. Produsul conţine praf de ou, muştar, acid lactic". Valorile nutritive medii pentru 100 de grame sunt: "carbohidraţi 5,68 g, grăsimi 13,89 g, proteine 4,5 g".


ANALIZÅ. Salata analizată este un produs dezechilibrat nutriţional, cu un exces de grăsimi proinflamatoare, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Acestea sunt dezechilibrate în raportul dintre acizii graşi omega 6 şi omega 3. Cele mai periculoase ingrediente folosite sunt cei opt aditivi alimentari. Antioxidantul butilhidroxitoluen – BHT – este cel mai periculos, fiind considerat a fi cancerigen. Efecte nocive are şi E 211, benzoatul de sodiu, despre care cercetătorii au spus în luna mai 2006 că are capacitatea de a modifica AND-ul uman. Doza zilnică admisă pentru acesta este de 5 mg/kg corp. Acestui produs i s-a adăugat conservantul atât în maioneză, cât şi în salata propriu-zisă.  

Consumatorii care au alergie la ou sau la praf de muştar trebuie să fie atenţi la efectele adverse pe care le-ar putea provoca acest produs. De asemenea, în compoziţia lui intră şi două surse ascunse de sodiu, din sare (clorura de sodiu) şi din conservantul E 211.


CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, alergicilor, astmaticilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu afecţiuni hepatice, renale, persoanelor suferinde de cancer, celor care suferă de afecţiuni ale tractusului intestinal, copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Persoanele care au alergie la praful de ou sau la muştar vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii vor ţine cont de sursa de zahăr ascuns şi vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma produsul, recomandă specialistul nostru.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.43 sau la adresa de mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.


×
Subiecte în articol: bun de consum