x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Puiul fiert, fara riscuri

Puiul fiert, fara riscuri

18 Oct 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Respectarea normelor elementare de igiena este cel mai simplu mod prin care poate fi prevenita contaminarea cu virus aviar. Speciile susceptibile de a transmite gripa aviara sunt puii de gaina si curcanii. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne asigura ca, daca luam masurile necesare, consumul de carne de pui nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.

Evitati friptura in sange


Fierberea este cea mai buna metoda prin care putem distruge eventualele virusuri din carnea de pui sau de porc. Cel mai bine este sa fierbem carnea in oala sub presiune.

Dar daca nu avem un asemenea recipient, atunci carnea va fi fiarta intr-o oala normala cel putin 30 de minute, dupa ce apa a dat in clocot. Carnea va fi bine spalata si transata in bucati care sa permita fierberea si atingerea pana in profunzime a temperaturii de 70 de grade Celsius, temperatura la care virusurile sunt distruse. Cu cat bucata de carne este mai mare, cu atat creste pericolul ca prin fierbere sa nu se distruga virusurile, ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

La prajire, preparare pe gratar, riscurile de infectare sunt mai mari, intrucat carnea nu atinge cele 70 de grade Celsius. De aceea, este indicat sa fierbem intai carnea, apoi s-o punem pe gratar. Evitati pe cat posibil fripturile in sange!

De asemenea, pentru a evita contaminarea cu virusul gripei aviare, separati carnea cruda de cea prelucrata termic si aveti grija ca, dupa ce a fost fiarta, carnea sa nu fie asezata pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a stat inainte de a fi prelucrata. Nu folositi acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda si pentru alimentele care sunt gata de consumat!

Ouale, spalate cu sapun


O alta masura de prevenire a infectarii cu virusul aviar o reprezinta spalarea oualor cu sapun si apa potabila inainte de a fi puse la fiert. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ii avertizeaza pe locuitorii din zonele inundate ca, in situatia in care nu au o sursa de apa potabila, sa foloseasca apa fiarta si racita. De asemenea, ouale trebuie fierte tari si pentru o perioada de timp e bine sa reducem consumul de maioneza, sosuri sau creme preparate din oua crude.

APA SI SAPUN. Spalati mainile intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic! Dupa ce ati atins pasari sau oua crude, spalati-va atent mainile cu apa si sapun, suprafetele si instrumentele folosite.
Una dintre cele mai importante masuri de prevenire a infectarii cu virusul aviar este spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun. Conform Ministerului Sanatatii, in lipsa sapunului si atunci cand mainile nu sunt vizibil murdare se va folosi alcool.
×
Subiecte în articol: carnea alimentatie echilibrata