Eticheta produsului analizat - apă minerală naturală carbogazificată - prezintă căteva lipsuri. Producătorul nu face nici măcar o specificaţie privind calitatea microbiologică a apei.
De pe eticheta apei minerale naturale carbogazificată "Rona munţilor" aflăm faptul că in "compoziţia medie la 1 litru, conform Raport de Incercări nr. 23815 din 28.02.2005, Laboratorul Central de incercări şi analize Laborex 2000 SRL" se găsesc "dioxid de carbon: min. 2500,00 mg/L, hidrogen carbonatat: 457,5 mg/L, calciu: 73,03 mg/L, magneziu: 29, 53 mg/L, sodiu: 93, 02 mg/L, potasiu: 32, 92 mg/L, cloruri: 43, 25 mg/L, sulfaţi: 60, 09 mg/L". De asemenea, producătorul specifică faptul că apa a fost "supusă unei oxidări cu aer imbogăţit cu ozon conform unei tehnologii autorizate".Â
Â
ANALIZĂ. Produsul analizat este o apă minerală căreia i s-a adăugat dioxid de carbon. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că ar fi fost util de indicat natura dioxidului de carbon folosit la impregnare. Producătorul ar fi trebuit să explice dacă este vorba despre dioxid de carbon biologic de fermentaţie sau rezultat din ardere.
De asemenea, o indicaţie utilă ar fi fost şi specificarea pH-ului şi a reziduului fix. O altă problemă a etichetei acestui produs este lipsa specificaţiei privind calitatea microbiologică a apei. Chiar şi in lipsa acesteia, specialistul nostru recomandă produsul analizat pentru rehidratarea şi hidratarea organismului tuturor categoriilor de persoane.
Â
 Â
Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează acelor persoane care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail: bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, insă fără a i-l prezenta.
Â