Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a dat undă verde ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru utilizarea rozmarinului ca antioxidant în obţinerea produselor alimentare
Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a dat undă verde ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru utilizarea rozmarinului ca antioxidant în obţinerea produselor alimentare. Decizia presupune adăugarea acestuia pe lista oficială a aditivilor acceptaţi pentru a fi utilizaţi în îndustria alimentară. Companiile de specialitate sunt total de acord cu noua decizie, susţinînd că astfel calitatea produselor se va îmbunătăţi considerabil. Extractele de rozmarin conţin o serie de componente care s-au dovedit a avea funcţii antioxidative, de exemplu, cele de prevenire sau de încetinire a oxidării moleculelor. Acest lucru ajută la mărirea termenului de valabilitate al produsului şi la o mai bună stabilitate atunci cînd este utilizat ca ingredient la alimente.
Industria alimentară a început demersurile de autorizare a rozmarinului ca antioxidant încă de acum 10 ani, deoarece unele state membre erau de părere că aditivul nu poate fi considerat o aromă deoarece nu are această calitate imediat cum este extras, ci mai trebuie să mai treacă prin nişte procese tehnologice. Astfel, Comisia Europeană a cerut EFSA să facă o amplă evaluare a aditivului, în care să facă uz de toate datele pe care le deţine.