x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam Ifantis cu 5 E-uri

Salam Ifantis cu 5 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    31 Ian 2007   •   00:00
Salam Ifantis cu 5 E-uri

Salamul de vara analizat contine o serie de aditivi alimentari care il fac sa nu fie recomandat pentru bolna-vii cu diferite afectiuni.

CE BEM, CE MANCAM - Diferente de retete
Salamul de vara analizat contine o serie de aditivi alimentari care il fac sa nu fie recomandat pentru bolnavii cu diferite afectiuni.

Ingredientele Salamului de vara Infantis sunt, conform etichetei: carne porc, carne vita, amidon, slanina, soia, sare (clorura de sodiu), condimente, colagen, polifosfati E452, glutamat monosodic E621, acid ascorbic E300, conservanti (nitrit de sodiu E250), colorant natural (carmin E120). Produsul analizat nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat nu ne putem da seama de valoarea nutritiva a produsului, inclusiv de continutul in calorii.

ANALIZA. Salamul de vara analizat este un produs din carne, fiert si afumat in membrana artificiala, necomestibila. Produsul are in compozitie si ingrediente de natura nonanimala, glucide de tipul amidonului si proteine din soia. De asemenea, printre proteinele cu valoare biologica scazuta se afla colagenul, iar dintre grasimile nesanatoase saturate, slanina, precizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul contine, de asemenea, polifosfati - sursa de fosfor - , care in exces pot produce tulburari ale depunerii calciului in oase. In compozitia salamului de vara analizat mai intra, conform etichetei, aditivi de intarire a gustului, glutamat monosodic, care poate avea efecte neuro-toxice. Precizam ca glutamatul monosodic se gaseste in foarte multe alte alimente, ceea ce contribuie la un consum zilnic important. Produsul contine conservanti artificiali de tipul nitritului de sodiu, care, de asemenea, poate fi preluat din mai multe alimente in decursul aceleiasi zile si poate avea efecte neplacute, specifica profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

CONCLUZII. Avand in vedere compozitia produsului Salam de vara Infantis, acesta nu este recomandat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli inflamatorii, hepaticilor, bolnavilor de rinichi, hiperuricemicilor (guta), batranilor cu boli neurodegenerative, cardiovascularilor, bolnavilor de plamani si de cancer, astmaticilor, ne spune specialistul.

DE DEMULT. Intr-o lucrare de specialitate, "Produse romanesti din carne" (Conform cerintelor Uniunii Europene: Procesare, Control, Retete), aparuta in 2006 si elaborata de profesorul Gheorghe Mencinicopschi impreuna cu Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina si Eugenia-Livia Pana, este data reteta folosita pentru prepararea salamului de vara in anul 1966, dar si cea utilizata in perioada 1982-1992.

Prima dintre retete specifica drept materie prima pentru 100 de kilograme de salam de vara urmatoarele ingrediente: carne de vita calitatea I 150 kg, carne de porc (pulpa fara os) 17 kg si slanina tare sau gusa 33 kg. Condimentele folosite sunt, conform lucrarii citate: piper 100 g, zahar 240 g si usturoi 200 g. Materiile prime utilizate in acea perioada erau rotocoale de vita sau membrane artificiale cu diametrul de 55-60 mm, sfoara, clipsuri. Retete din perioada 1982-1992 specifica urmatoarele ingrediente pentru 100 de kilograme de produs finit: materii prime: carne de vita calitatea I 50 kg, carne de porc lucru 17 kg, slanina 33 kg; condimente: condiment universal sau aroma de piper pe suport 250 g, usturoi sau aroma de usturoi pe suport 250 g; materii auxiliare: polifosfat de sodiu 330 g, sfoara, clipsuri; invelis: mate cusute, rotocoale de vita, membrane artificiale cu diametrul de 40-70 mm.

Dupa cum se poate observa, reteta initiala, din 1966, nu continea aditivi alimentari. Pentru salamul de vara produs in perioada 1982-1992 sunt specificati la materiile auxiliare cativa aditivi alimentari, dar in cantitati care nu erau nocive organismului, in cazul in care salamul de vara nu era in cantitati mari, respectandu-se un echilibru alimentar, ne precizeaza specialistul nostru. Comparand cu produsele din aceeasi categorie existente astazi pe piata, putem constata o crestere cantitativa a E-urilor, ceea ce face ca salamurile de vara sa nu fie recomandate unor categorii foarte mari de suferinzi.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului dr. Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.
CARACTERISTICI
Pentru salamul de vara din 1966 se cereau urmatoarele caracteristici organoleptice: "batoane de 30-40 cm, cu suprafata bruna-deschisa sau albicioasa, determinata de un mucegai de buna natura; compozitie compacta, bruna-rosiatica, lipicioasa, mozaicata, cu bucati de slanina raspandite uniform; miros si gust placut de afumat si afumat; consistenta tare; fara defecte de natura fizica, chimica si microbiologica. Calitatile fizico-chimice trebuiau sa fie urmatoarele: apa maximum 35%, grasime 35%-40%, clorura de sodiu (NaCl) maximum 4%, nitriti maximum 7mg/100 g produs". De asemenea, nu se admitea prezenta microorganismelor patogene sau facultativ patogene.

×
Subiecte în articol: bun de consum carne vară