x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salată de cherhana cu 6 E-uri, multă sare şi afumătură

Salată de cherhana cu 6 E-uri, multă sare şi afumătură

de Cristina Andreea Calin    |    20 Sep 2008   •   00:00
Salată de cherhana cu 6 E-uri, multă sare şi afumătură

Combinaţia de aditivi alimentari cu ingrediente afumate este extrem de nocivă pentru consumatori.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Combinaţia de aditivi alimentari cu ingrediente afumate este extrem de nocivă pentru consumatori.

Salata de cherhana Neomar are în compoziţie file de hering afumat, maioneză, a cărei compoziţie nu este specificată, castraveţi, măsline, ulei, a cărui sursă botanică nu este specificată, zahăr ascuns, sare şi o întreagă gamă de aditivi alimentari. Avînd în vedere că nu este precizată compoziţia maionezei, este posibil ca printre ingrediente să se numere şi alţi aditivi alimentari. Dintre E-urile utilizate, cel mai periculos este benzoatul de sodiu, care este cancerigen. De asemenea, cele trei gume folosite – E415, E412, E417 – pot provoca afecţiuni ale tractusului digestiv.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că densitatea energetică este foarte ridicată,

după cum rezultă din materia primă folosită. Mai mult, specialistul atrage atenţia asupra faptului că alimentele afumate nu sînt recomandate din cauza contaminării acestora cu hidrocarburi policiclice aromate cancerigene.

Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni hepatorenale, cardio şi cerebrovasculare, neurodegenerative, celor cu cancer, astmaticilor, celor cu afecţiuni dermatologice, inclusiv celulită, persoanelor cu osteoporoză, celor cu maladii ale tubului digestiv, cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic, diabeticilor, celor cu dislipidemie, hiperuricemie (gută). Persoanele cu alergie la proteina de ou vor testa produsul înainte de a-l consuma.

 
Ingrediente: maioneză, file hering afumat 25%, castraveţi 25%, măsline 10%, ulei rafinat vegetal, apă, zahăr, oţet, sare, conservanţi (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202), stabilizatori (praf de gălbenuş de ou, gumă guar E412, gumă xanthan E415, gumă tara E417, fosfat de calciu E341).

×
Subiecte în articol: bun de consum