Ingheţata preparată folosind tehnologia clasică nu este scutită de un potenţial pericol pentru consumator. Dacă in reţeta de fabricaţie intră ouă (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.
Ingheţata preparată folosind tehnologia clasică nu este scutită de un potenţial pericol pentru consumator. Dacă in reţeta de fabricaţie intră ouă (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.
Cine consumă ingheţată de la dozatoarele stradale se supune unui risc ridicat de imbolnăvire, dacă nu sunt respectate normele de igienă.
In primul rănd, amestecul pentru ingheţată - distribuit de către furnizori - trebuie să stea la frigider pănă in momentul introducerii in maşina de ingheţată. Cum de obicei furnizorii livrează produsul in cantităţi mari (bidoane de 25 l), iar capacitatea unei şarje este de circa 5 litri, manipularea trebuie făcută numai din bidon sau folosind găleată din inox, care poate fi spălată şi dezinfectată după fiecare utilizare. De asemenea, după igienizare, găleata trebuie păstrată in loc curat, special amenajat. Tot profilactic, se recomandă ca dozatorul de ingheţată să fie golit, spălat şi dezinfectat in fiecare zi, sau de mai multe ori intr-o zi dacă este necesar. Spălarea şi dezinfectarea se face utilizănd substanţele recomandate de producătorul utilajului şi in concentraţiile recomandate de producătorul substanţelor pentru efectul degresant şi bactericid optim.
IGIENĂ. Dozatorul de ingheţată trebuie să fie racordat la o reţea de apă potabilă curentă (rece şi caldă) şi de canalizare ori să fie dotate cu instalaţii proprii de apă potabilă, de colectare şi evacuare in condiţii igienice a apei uzate. De asemenea, să aibă recipiente cu capac etanş pentru colectarea reziduurilor solide, iar in exterior coşuri pentru aruncarea hărtiilor şi a resturilor. Se poate observa dacă instalaţia este prevăzută cu spaţiu frigorific, cu echipament de protecţie şi cu casete inchise pentru păstrarea vafelor, cornetelor şi a paharelor de unică folosinţă.
Ingheţata neambalată, servită prin porţionare cu cleşti speciali, trebuie să fie păstrată in caserole din material inoxidabil sau din alte materiale avizate sanitar in congelatoare. De asemenea, pentru a reduce riscul imbolnăvirii consumatorilor, trebuie ca dozatorul de ingheţată să fie protejat de razele soarelui, prin acestuia sub umbrelă sau cort. De asemenea, capetele de dozare ale aparatului trebuie să fie protejate cu manşoane curate, pentru că şi muştelor le place ingheţata.
Ingredientele
Materiile prime utilizate la fabricarea ingheţatei sunt produse lactate (lapte integral, degresat, concentrat sau praf, smăntănă, unt, zer, zară praf, cazeinaţi, coprecipitate proteice), produse de indulcire (zahăr, glucoză, lactoză hidrolizată, miere de albine), substanţe stabilizatoare şi emulgatoare, substanţe colorante şi de aromatizare (fructe sub forma de piureuri, concentrate sau conservate), arome şi coloranţi sintetici sau naturali (vanilie, căpşuni, ciocolată). Fiecare ingredient influenţează calităţile senzoriale ale produsului finit, dar şi valoarea energetică. Grăsimea, de exemplu, contribuie la mărirea rezistenţei la topire.
- Dr. Ing. Gabriela Berechet