x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Santal - Primim la redacţie

Santal - Primim la redacţie

de Jurnalul National    |    11 Aug 2007   •   00:00

Ca urmare a articolului publicat la data de 6 august 2007, am primit următorul drept la replică:

Santal este un brand internaţional existent pe piaţa romănească incă din 1991. A fost primul brand de pe piaţa romănească cu sucuri 100% naturale. Incă de atunci, produsele Santal erau realizate in conformitate cu Legislaţia Comunitară Europeană in vigoare, chiar dacă in anii 1990 vidul din legislaţia din Romănia permitea practic introducerea oricărui "produs", indiferent de conţinut, la capitolul alimentaţie.


Astăzi, gama de produse este foarte largă, acoperind trei mari categorii: Juice 100%, cu conţinut integral de suc de fructe; nectarurile cu conţinut de fructe cuprins intre 40% şi 50%, formate din piure de fructe, apă, zahăr, acizi alimentari; băuturile răcoritoare cu conţinut de fructe cuprins intre 0,1% şi 30%, formate cu preponderenţă din apă, suc sau piure de fructe, zahăr şi aditivi alimentari de tipul celor menţionaţi mai sus.
Santal TOP cu grapefruit şi aloe vera este o băutură răcoritoare cu conţinut preponderent de AP? (83,82%) şi conţinut de 6% fructe cu ingrediente funcţionale: aloe vera in cazul de faţă. Zahărul pentru indulcire este ingredient natural şi se regăseşte in produs in procentaj mai mic de 9%.


Aditivii alimentari se regăsesc in proporţie de 1,22%, cantitate infimă, care nu poate reprezenta sub nici o formă un risc pentru sănătatea umană. Reţeta este dezvoltată de unul dintre cele mai importante centre la nivel mondial de cercetare-dezvoltare de produse din această categorie: Centrul de Cercetare Castellaro Italia, care dezvoltă reţete după norme legislative europene stricte, care stau la baza tuturor reţelor produselor Santal. Referindu-ne la tipul de aditivi alimentari folosiţi, absolut toţi cei folosiţi in sucul Santal Top sunt aprobaţi de legislaţia comunitară europeană, care, pe baza unor studii aprofundate şi legiferate, comunică faptul că in condiţiile utilizării lor in proporţiile admise de comunitatea europeană, NU REPREZINTĂ NICI UN GRAD DE RISC ASUPRA SĂNĂTĂŢII UMANE. Colorantul Tatrazina despre care se vorbeşte in articol este admis de legislaţia comunitară europeană, pentru utilizarea lui in băuturile răcoritoare necarbonatate, in cantităţi de pănă la 100 mg/litru. In produsul Santal TOP cu grapefruit şi aloe vera, el se regăseşte in proporţie de 2,5 mg/litru de suc (adică 2,5% din cantitatea admisă legal).


Căt despre Legea 1924, la care se face referire in articol, aceasta nu are nici o legătură relevantă in cazul de faţă. Misiunea noastră este de a contribui la satisfacerea consumatorilor noştri, in primul rănd prin calitatea produselor noastre, care respectă LEGISLAŢIA UNIUNII EUROPENE IN DOMENIU, indiferent de zona in care sunt produse şi comercializate.


Pentru o informare CORECTĂ a consumatorului de sucuri de pe piaţa romănească, dorim să clarificăm căteva detalii pe care suntem siguri că orice consumator doreşte să le cunoască:


Ce sunt aditivii alimentari? Ce sunt E-urile la vederea cărora ne inspăimăntăm cu toţii? Din nefericire, populaţia nu cunoaşte aceste detalii şi nu credem ca mass-media informează corect consumatorii, pentru a putea lua decizii in cunoştinţă de cauză. Găsim in schimb multe interpretări personale, care duc către dezinformare şi alertă nejustificată. "Aditivul alimentar" este un termen de specialitate folosit pentru a clasifica substanţele. Conform normelor oficiale, aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorării calităţii acestora, pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. E-urile sunt indicii de clasificare a acestor aditivi alimentari. E-urile sunt prescurtări ale unui sistem de numerotare pentru ingredientele care au fost aprobate de Comitetul Ştiinţific al Alimentaţiei şi a Comisiei Codex Alimentarius din Uniunea Europeană.


Multe dintre E-urile folosite pot fi naturale: E 140 clorofile şi clorofiline, E 160 a Caroteni, E 163 antociani, E 150 a caramel, E 440 pectine, E 300 acidul ascorbic etc. cu efect benefic asupra organismului uman.

×
Subiecte în articol: bun de consum santal