x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sav’or de pui: ar fi putut fi dietetic

Sav’or de pui: ar fi putut fi dietetic

de Cristina Andreea Calin    |    01 Feb 2007   •   00:00

Pentru cei grabiti, produsul anali-zat, friptura congelata de pui, poa-te parea o alternativa foarte buna. Compozitia lui nu il recomanda insa a fi consumat zilnic.

CE BEM, CE MANCAM - Pentru cei grabiti, dar nu mereu
Pentru cei grabiti, produsul analizat poate parea o alternativa foarte buna. Compozitia lui nu il recomanda insa a fi consumat zilnic, mai ales de persoanele care sufera de diverse afectiuni.  

Eticheta preparatului "Sav’or-friptura de pui pregatita" ne precizeaza urmatoarele ingrediente: piept de pui fara os (90%), apa, sare (clorura de sodiu), maltodextrina, antioxidant (ascorbat de sodiu E301), stabilizator (polifosfat de sodiu E 339), gelifiant (caragenan E407), proteina vegetala hidrolizata, dextroza (glucoza), stimulator de aroma (glutamat monosodic E E621), condimente. Produsul beneficiaza si de eticheta nutritionala. Pe aceasta sunt specificate urmatoarele valori medii pentru 100 de grame produs: valoare energetica 113Kcal/471Kj, proteine 20 grame, glucide 5 grame, lipide 2 grame.  

ANALIZA. Dupa cum putem citi pe ambalajul produsului analizat, acesta se incadreaza in categoria produselor din carne congelata care necesita o pregatire prin incalzire la 180ÞC timp de 20 de minute. Fiind un produs congelat, nu va fi recongelat si folosit daca nu este pregatit imediat, asa cum se intampla cu orice produs din aceasta categorie.  

NUTRITIONAL. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne precizeaza ca produsul "Sav’or-friptura de pui pre-gatita" ar fi un produs dietetic, destinat celor cu probleme de greutate, daca nu ar contine o serie de aditivi alimentari de sinteza (antioxidant, stabilizator gelifiant, intaritor de gust). Din punct de vedere nutritional produsul are o densitate energetica mica (113Kcal/47j pentru 100 de grame de produs), un continut de proteine ridicat, un continut de glucide si lipide scazut, mai spune specialistul nostru, analizand cu atentie eticheta nutritionala a produsului in cauza.  

CONCLUZII. Datorita aditivilor polifosfat, glutamatului monosodic, produsul analizat de profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi nu este indicat a fi consumat cu o frecventa ridicata de copii, de femeile bolnave de osteoporoza, bolnavilor de cancer, suferinzilor de boli inflamatorii, persoanelor care sufera de anumite alergii si astmaticilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum