Peste 40 de organizaţii din Europa au făcut apel către Comisia Europeană (CE) să interzică utilizarea a şase coloranţi azoici sintetici care provoacă hiperactivitate copiilor, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton
Peste 40 de organizaţii din Europa au făcut apel către Comisia Europeană (CE) să interzică utilizarea a şase coloranţi azoici sintetici care provoacă hiperactivitate copiilor, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton. Coloranţii care trebuie înlăturaţi din alimentaţie sînt tartrazina (E 102), galben de chinilonă (E 104), colorantul galben-auriu (E 110), carmozina (E 122), roşu ponceau 4R (E 124) şi roşu allura (E 129).
ÎNGRIJORARE. Iniţiatorii proiectului susţin că în timp ce industria alimentară se străduieşte să îi elimine, avînd sprijinul mai multor companii producătoare din Marea Britanie şi din Danemarca, aditivii sînt încă utilizaţi fără a fi luată vreo măsură. Un reprezentant al consumatorilor a declarat că dacă producătorii încă îi mai folosesc dau dovadă de inconştienţă, întrucît au fost efectuate suficiente teste pînă acum care au arătat că sănătatea copiilor este afectată de aceştia. Apelul vine în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie al FSA a decis să impună producătorilor din Marea Britanie să elimine coloranţii şi să atenţioneze încă o dată părinţii cu privire la riscurile acestor E-uri interzise, care sînt interzişi în Europa. Decizia FSA a întîmpinat o serie de răspunsuri negative, întrucît unii producători sînt de părere că impunerea ar pune o presiune prea mare pe ei şi astfel ar duce la o creştere considerabilă a costurilor. Pagina de web a FSA conţine o listă cu peste 1.000 de produse comercializate şi autorizate pe teritoriul Marii Britanii care conţin aditivii.