x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Se cere eliminarea aditivilor nocivi

Se cere eliminarea aditivilor nocivi

de Nicoleta Catana    |    17 Apr 2008   •   00:00
Se cere eliminarea aditivilor nocivi
Sursa foto: Jurnalul foto/

Peste 40 de organizaţii din Europa au făcut apel către Comisia Europeană (CE) să interzică utilizarea a şase coloranţi azoici sintetici care provoacă hiperactivitate copiilor, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton

Peste 40 de organizaţii din Europa au făcut apel către Comisia Europeană (CE) să interzică utilizarea a şase coloranţi azoici sintetici care provoacă hiperactivitate copiilor, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Southampton. Coloranţii care trebuie înlăturaţi din alimentaţie sînt tartra­zina (E 102), galben de chinilonă (E 104), colorantul galben-auriu (E 110), carmozina (E 122), roşu ponceau 4R (E 124) şi roşu allura (E 129).

 

ÎNGRIJORARE. Iniţiatorii proiectului susţin că în timp ce industria alimentară se străduieşte să îi elimine, avînd sprijinul mai multor companii pro­du­că­toare din Marea Britanie şi din Da­nemarca, aditivii sînt încă utili­zaţi fără a fi luată vreo măsură. Un reprezentant al consumatorilor a declarat că dacă producătorii încă îi mai folosesc dau dovadă de in­con­ş­tienţă, întrucît au fost efectuate sufici­ente teste pînă acum care au arătat că sănătatea copiilor este afectată de aceştia. Apelul vine în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie al FSA a decis să impună producătorilor din Marea Britanie să elimine co­loranţii şi să atenţioneze încă o dată părinţii cu privire la riscurile acestor E-uri interzise, care sînt interzişi în Europa. Decizia FSA a întîmpinat o serie de răspunsuri negative, întrucît unii producători sînt de părere că impunerea ar pune o presiune prea mare pe ei şi astfel ar duce la o creştere considerabilă a costurilor. Pagina de web a FSA conţine o listă cu peste 1.000 de produse comercializate şi auto­rizate pe teri­toriul Marii Britanii care conţin aditivii.

×
Subiecte în articol: bun de consum