x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Seminţele de in şi dovleac, o himeră

Seminţele de in şi dovleac, o himeră

de Cristina Andreea Calin    |    14 Ian 2008   •   00:00
Seminţele de in şi dovleac, o himeră

Pâinea este un produs de larg consum. Afirmaţia este valabilă pentru produsele care nu conţin margarină şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea, aşa cum este cazul pâinii analizate.



Pâinea este un produs de larg consum. Afirmaţia este valabilă pentru produsele care nu conţin margarină şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea, aşa cum este cazul pâinii analizate.


Pâinea cu dovleac şi in de la "Snack attack" poate atrage consumatorul prin faptul că este foarte pufoasă. Citind eticheta, consumatorul poate spune că ingredientele au contribuit la această calitate. Pâinea analizată este fabricată din: "făină premium, drojdie, margarină, gluten vital, ameliorator (făină tip 650, propionat de calciu E 282, enzime, acid ascorbic E 300, emulsifiant E 481 – stearoil 2 lactilat de sodiu), făină de soia, zahăr, sare, oţet, seminţe de in, seminţe de dovleac". De asemenea, este aplicat un abţibild prin care suntem atenţionaţi că sarea folosită este iodată. De pe eticheta nutriţională aflăm că, dacă vom consuma 100 de grame de produs, vom acumula o valoare energetică de 225 kcal, proteine 7 g, carbohidraţi 40 g, grăsimi 4 g.


ANALIZÅ. Pâinea analizată este un produs de panificaţie obţinut din făină de grâu, drojdie de panificaţie, margarină (grăsime sintetică hidrogenată sau interesterificată!), gluten vital, ameliorator, conservanţi – propionat de calciu, antioxidanţi – acid ascorbic, emulgatori – E 481, făină de soia, zahăr, seminţe de in şi de dovleac. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de glucide, dar şi cu un conţinut destul de scăzut de proteină glutenică, deşi s-a adăugat proteină glutenică. Deşi margarina, în ordinea enumerării de pe etichetă, este al treilea ingredient, în eticheta nutriţională nu regăsim decât 4% grăsimi. Densitatea energetică a pâinii este moderată: 225 kcal/100 g.


Aditivul alimentar, propionat de calciu, este un conservant care poate induce simptome asemănătoare celei de vezică biliară şi, de asemenea, poate diminua simţurile olfacticv şi cel gustativ. Unor persoane le poate provoca migrene. Produsul are un conţinut ridicat de gluten, periculos pentru cei care au diferite grade de intoleranţă la această proteină (celiachie). Pâinea este de sursă ascunsă de sare şi zahăr. Margarina este o grăsime sintetică, periculoasă pentru sănătate. Trebuie ţinut cont de faptul că produsul analizat conţine o sursă de soia, periculoasă pentru cei care au alergie la acest ingredient. Adaosul de seminţe de in şi de dovleac, conform etichetei, este nesemnificativ din punct de vedere cantitativ, iar o parte din substanţele biologic active din acestea a fost inactivată sau degradată termic prin coacere. Produsul nu este recomandat persoanelor supraponderale, obeze, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu afecţiuni dermatologice, ale vezicii biliare, suferinzilor de cancer şi de boli neurodegenerative. Diabeticii îl vor consuma cu avizul medicului, ţinând cont de aportul de glucide. Este interzis celiachicilor. Alergicii la soia îl vor testa înainte.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, dr Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: bun de consum