x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sfat - Congelarea nu mareste termenul de valabilitate

Sfat - Congelarea nu mareste termenul de valabilitate

de Cristina Andreea Calin    |    11 Ian 2007   •   00:00
Sfat -  Congelarea nu mareste termenul de valabilitate
Alimentele nu se decongeleaza folosind apa fierbinte
Pentru multi dintre noi, congelarea anumitor alimente este echivalenta cu posibilitatea de a le pastra pe un termen nelimitat. Este gresita ideea conform careia alimentele isi pastreaza calitatile tinute la congelator.

Adevarul este cu totul altul si ni-l spune Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnica. In functie de ceea ce congelam si de conditiile in care o facem, nimic nu trebuie pastrat mai mult de 6 luni. "Congelatorul nu este un aparat care sa prelungeasca termenul de valabilitate al produselor" conchide Gabriela Berechet.

Pentru ca alimentele sa isi pastreze calitatile temperatura in centrul acestora trebuie sa fie de - 25°C, iar la suprafata de - 50°C, explica specialista. Frigiderele si combinele frigorifice casnice, nu pot asigura aceste temperaturi, de aceea majoritatea alimentelor nu pot fi pastrate mai mult de o luna. Termenul poate fi depasit cu o conditie: sa nu deschidem usa congelatorului. Insa obiceiurile noastre cotidiene, spun ca acest lucru nu este posibil. Stam in fata congelatorului, cu usa acestuia deschisa, si ne intrebam ce vom gati. Indecizia dureaza uneori si zece minute. Pana sa ne hotaram noi, deja aerul cald s-a infiltrat in rafturile congelatorului, iar lantul frigorific a fost intrerupt.

DECONGELAREA. De altfel, decizia trebuie luata cu o zi inainte, pentru ca alimentele congelate trebuie si decongelate inainte de a fi gatite. "In nici un caz nu vom pune carnea sub jet de apa fierbinte. Se poate folosi apa rece, dar numai daca alimentele sunt ambalate in pungi izolate, astfel incat apa sa nu ajunga la ele. Cea mai rapida solutie de decongelat este folosirea cuptorului cu microunde sau lasarea alimentelor in frigider acoperite de pe o zi pe alta", spune Gabriela Berechet.

ETICHETE. Pentru a semnala intreruperea lantului frigorific si a se evita imbolnavirea populatiei, in Statele Unite s-a apelat, inca acum 20 de ani, la o metoda foarte simpla. Pentru etichetele alimentelor congelate se foloseste o substanta evidentiatoare, care isi schimba culoarea atunci cand lantul este intrerupt. Este un semn ca alimentele trebuie puse urgent intr-un congelator. Eticheta ar fi foarte utila si pentru gospodinele care decongeleaza frigiderul dupa metode vechi de zeci de ani. Pentru a nu strica frigiderul, se scot toate alimentele, se lasa pe masa din bucatarie, iar aparatul se lasa scos din priza toata ziua. Gabriela Berechet spune ca este una dintre cutumele pe care se lupta sa le invinga de ani de zile. Sunt putini cei care au doua frigidere pentru a muta alimentele dintr-unul intr-altul atunci cand se face curatarea, asa cum este ideal. Dupa terminarea curateniei, se va alimenta mai intai frigierul cu energie electrica, iar abia apoi, cand acesta a ajuns la temperatura potrivita, se vor introduce si alimentele.

INDUSTRIAL. In cazul congelarii in combine frigorifice industriale, termenul de pastrare este mai mare. Alimentele de origine vegetala pot sta congelate maximum 6 luni, la fel si carnea de porc si de vita. Pentru carnea de pui, termenul este redus la jumatate. Toate aceste termene mai depind si de cat de grasa este carnea. Tesutul gras se degradeaza foarte repede, de unde rezulta produsi secundari de lipoliza, care duc la alterarea alimentului.

×
Subiecte în articol: bun de consum alimentele