x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SFATUL MEDICULUI. Care este rolul enzimelor în organism. Cum le luăm din alimentație?

SFATUL MEDICULUI. Care este rolul enzimelor în organism. Cum le luăm din alimentație?

23 Ian 2016   •   11:54
SFATUL MEDICULUI. Care este rolul enzimelor în organism. Cum le luăm din alimentație?
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Enzimele sunt niște proteine cu rol de catalizatori, adică, în prezența lor, un proces metabolic prinde viteză în organismul nostru. Important este că după terminarea acestui proces, care poate a necesitat descompunerea proteine¬lor-enzimă, acestea se refac integral. Deci enzimele nu se consumă în aceste reacții biologice. Ele lucrează nonstop. Totuși, adesea, avem nevoie de aport enzimatic, adică de noi enzime în corpul nostru, pentru că le pierdem prin sângerări, diaree, transpirație excesivă, catabolism excesiv.

Când enzimele din organism scad calitativ sau cantitativ, corpul devine dezechilibrat metabolic, suferă și nu poate neutraliza corect factorii agre¬sori, fie externi, fie interni. De la o banală răceală, până la leucemii, ori SIDA, dacă examinăm atent cauza, vom ajunge la deficitul de enzime.

Cum pot ajunge enzimele în corpul nostru? Foarte simplu. Prin aport alimentar de hrană vie, nepreparată la foc, mai ales fructe. Prin aport de suplimente de bună calitate. Prepararea termică a hranei distruge enzimele vii, iar oxidarea, de asemenea.
dr. Ana Maria Bucur, medic de familie

 

×