x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Silueta cu fructe de sezon

Silueta cu fructe de sezon

30 Aug 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
"Ar trebui sa mancam minimum cinci fructe pe zi", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acestea ar putea fi piersica, pruna, pepenele, para... Sunt o foarte buna sursa de fibre, de aceea sunt recomandate in prevenirea constipatiei, a cancerului de colon, a bolilor cardiovasculare, datorita efectului de scadere a colesterolului. Vitamina C, potasiul, calciul, magneziul le confera fructelor proprietati antioxidante, avand un rol deosebit in prevenirea imbatranirii, a bolilor Alzheimer si Parkinson.

Potasiul, care se gaseste in cantitati ridicate in pere, piersici sau prune, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la buna functionare a sistemului nervos. "Studii de data recenta din Statele Unite arata ca para are efect pozitiv asupra sistemului nervos central, in special asupra creierului, datorita continutului in bor", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Intre mese

Merele, perele, prunele nu trebuie mancate impreuna cu celelalte alimente, in timpul micului dejun, pranzului sau cinei. Cel mai bine este sa le mancam intre mese. Carnea, mancarurile gatite, deserturile se digera mai greu decat fructele. Iar daca toate acestea se combina la o masa, fructele incep sa fermenteze. Astfel apar tulburarile digestive, balonarile, indigestiile. Persoanelor cu sindromul colonului iritabil, celor cu colita de fermentatie li se recomanda sucurile de fructe proaspete, preparate si baute imediat.

Curele de slabire

In curele de slabire, fructele sunt indicate pentru doua calitati esentiale: au calorii putine si calmeaza senzatia de foame. Pentru a profita la maximum de aceste calitati, fructele trebuie mancate crude.

Atunci cand sunt preparate termic, fructele pierd unele vitamine, enzime, nu mai sunt un aliment viu. Iar daca mai adaugam si zahar, in loc sa fie de ajutor in curele de slabire, ele ingrasa.

"Nu este bine sa mancam numai fructe, pentru ca acestea nu sunt perfect echilibrate nutritional, nu au proteinele, lipidele necesare functionarii organismului uman. Este adevarat ca au carbohidrati si fibre alimentare pentru care sunt valoroase, dar in asemenea cure nu mai primim proteinele necesare, mai ales cele de origine animala", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

PIERSICILE. Daca sunt consumate cu regularitate, piersicile pot contribui la scaderea tensiunii sangvine, previn cancerul si amelioreaza fertilitatea masculina. 100 g piersici contin 33 de calorii, 1 g fibre alimentare, 160 mg potasiu, 30 mg vitamina C, 58 micrograme caroten, 7 mg calciu. Continutul ridicat de vitamina C recomanda piersicile in prevenirea gingivitelor. O piersica furnizeaza aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Acestea au proprietati hipocolesterolemiante, contribuind la diminuarea colesterolului si prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

PEPENELE ROSU. 100 g pepene rosu contin 30 de calorii, 92 g apa, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten. Datorita continutului ridicat de apa, pepenele stimuleaza in mod natural eliminarea toxinelor din organism, este un bun diuretic, fiind recomandat celor care sufera de pietre la rinichi, guta. Se stie ca dieta noastra este saraca in potasiu si bogata in sodiu. Iar pepenele, prin continutul ridicat de potasiu, contribuie la buna functionare a sistemului nervos si cardiovascular.

PERELE. 100 g pere contin 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoza, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele contin cel mai dulce zahar natural – fructoza. Datorita continutului ridicat de fructoza si indexului glicemic slab, perele sunt incluse si in regimul diabeticilor. Ele nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina in scurt timp. De asemenea, sunt printre cele mai putin alergene alimente, putand fi consumate si de copii fara nici o problema. O para asigura 20% din necesarul zilnic de fibre alimentare.

PEPENELE GALBEN. Contine mai putin zahar decat pepenele rosu, dar are un continut foarte ridicat de caroten, cu proprietati antioxidante puternice. 100 g pepene galben contin 27 calorii, 90 g apa, 1 g proteine, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodiu, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu, 2.000 micrograme caroten. Pepenele galben se digera mai greu, de aceea nu trebuie amestecat cu alte fructe sau cu zahar. Are proprietati diuretice, laxative, fiind indicat in cazurile de constipatie, hemoroizi, guta, reumatism.

PRUNELE. 100 g prune contin 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 2 mg fier, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten. Consumul de prune are efect tonifiant. Prunele previn si reduc efectele constipatiei. Sunt recomandate in carentele de fier, fiind una dintre putinele surse alimentare de fier. O data cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde capacitatea de a anihila radicalii liberi, cei care sunt la originea multor boli. Prunele sunt o sursa buna de antioxidanti care se lupta cu radicalii liberi.
×