x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Simplitate cu E-uri chimice

Simplitate cu E-uri chimice

de Cristina Andreea Calin    |    21 Mar 2008   •   00:00
Simplitate cu E-uri chimice
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÂNCĂM
Conservantul E 320 este unul foarte periculos. În combinaţie cu margarina, efec­tele acestuia se potenţează, sănătatea consumatorilor fiind pusă în pericol.

CE BEM, CE MÂNCĂM
Conservantul E 320 este unul foarte periculos. În combinaţie cu margarina, efec­tele acestuia se potenţează, sănătatea consumatorilor fiind pusă în pericol.

 

Covrigeii analizaţi au fost de­numiţi de pro­du­că­torul Pa­vi “simpli‘‘. Compoziţia lor arată că au trecut prin ceva procese industriale. De pe etichetă citim următoarele ingre­diente: “făină de grâu, margarină vegetală, sare, ulei vegetal, droj­die, antioxidanţi BHA E 320, emulgatori mono şi diglicedie ale acizilor graşi E 471‘‘. 100 de grame de co­vrigei aduc organismului un aport de 10 g proteine, 10,18 g lipide, 75 g glucide şi 402.25 kcal/1684075 kj calorii.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheroghe Mencinicopschi descrie covrigeii analizaţi: “produs de pa­nificaţie obţinut din făină de grâu şi grăsimi vegetale modificate fără a se specifica procedeul de obţinere (margarină din grăsimi hidrogenate sau interesterificate) şi cu aditivi alimentari‘‘. Dintre aceştia, BHA (butilhidroxianisol) E 320 este foarte periculos. Acest antioxidant artificial poate provoca alergii, somnolenţă, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate avea efecte estrogenice (feminizat). De asemenea este potenţial cancerigen, în funcţie de sensibilitatea fiecărui consumator. Toate aceste efecte adverse sunt amplificate mai ales în prezenţa grăsimilor modificate chimic.

Produsul are o densitate ca­lo­rică foarte ridicată 402.25 kcal/100 g şi o încărcătură gli­ce­mică înaltă, periculoasă pentru pancreasul endocrin, care este forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai mică de timp, atrage atenţia specialistul nostru.

 

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor în­sărcinate şi care alăptează, per­soa­nelor care suferă de afecţiuni car­diace, hepatice, renale, celor cu hi­pertensiune, alergicilor, ast­ma­tici­lor, suferinzilor de diferite ti­puri de cancer. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide din produsul analizat şi vor cere sfatul me­dicului înainte de consum. Covri­geii sunt in­terzişi celor care suferă de ce­li­a­chie, din cauza conţinutului de glu­ten.

 

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată‘‘ de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum