x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Smochine contra virozelor

Smochine contra virozelor

de Georgeta Licsandru    |    20 Feb 2008   •   00:00
Smochine contra virozelor

IMUNITATE ● Fructele uscate, sursă de vitamine şi de minerale
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mâncate zilnic ne protejează de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunităţii se datorează vitaminelor şi mineralelor din aceste fructe.


IMUNITATE ● Fructele uscate, sursă de vitamine şi de minerale
Prunele uscate, smochinele sau curmalele mâncate zilnic ne protejează de virozele respiratorii. Efectul de stimulare a imunităţii se datorează vitaminelor şi mineralelor din aceste fructe.


Prunele uscate, smochinele, curmalele, stafidele au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte săţioase şi se digeră la fel de uşor ca şi fructele crude. Fructele uscate se remarcă prin conţinutul în vitaminele A, E, C, B1, B2, B6, în minerale (fier, potasiu, seleniu). Din acest motiv, sunt recomandate copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate, bătrânilor şi persoanelor în convalescenţă. Prunele uscate, smochinele sau curmalele sunt un bun adjuvant în prevenirea asteniei, anemiei, iritaţiilor gastro-intestinale, afecţiunilor căilor respiratorii (viroze, bronşite, laringite, traheite). Smochinele amestecate cu lapte şi miere sunt un bun remediu pentru tratarea durerilor în gât aparute în cazul virozelor respiratorii.


GLUCIDE. "Fiind uscate, prunele, curmalele, smochinele conţin foarte puţină apă, în schimb creşte foarte mult concentraţia de zaharuri. Astfel, după uscare, 100 g fructe conţin până la 60-70 g glucide. Datorită glucidelor, fructele sunt o sursă nepreţuită de energie în timpul iernii. Glucidele însă sunt responsabile de numărul mare de calorii furnizate de aceste fructe. De aceea, prunele uscate, smochinele trebuie consumate cu moderaţie dacă nu vrem să avem probleme cu greutatea", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. 100 g curmale conţin 310 calorii, aceeaşi cantitate de prune uscate – 300 de calorii, caisele – 300 de calorii, perele – 300, stafidele – 270, smochinele – 260, merele uscate – 230. Chiar dacă au valoare calorică mare, curmalele, prunele sau caisele uscate pot fi folosite şi în curele de slăbire, dacă ţinem seama de raţia calorică zilnică. Cei care vor să slăbească şi mănâncă fructe uscate sunt sfătuiţi de specialistul nostru să excludă din dietă celelalte surse de glucide. Altfel spus, glucidele pe care le luau în mod obişnuit din pâine, orez, cartofi pot fi înlocuite cu glucidele conţinute de fructele uscate.


Atenţie

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne sfătuieşte să citim eticheta şi în cazul fructelor uscate: "Din păcate, producătorii folosesc E-uri din categoria conservanţilor artificiali pentru păstrarea acestor fructe. Vorbim despre compuşii sulfului, care sunt iritanţi pentru sistemul digestiv. De asemenea, conservanţii artificiali pot împiedica asimilarea vitaminelor din grupul B. Nu recomand nici fructele confiate. Acestea au foarte multă zaharoză. Fructele de tipul poamelor uscate, fără a adăuga zahăr sau conservanţi, sunt cele mai bune".


Fructele uscate

  • Curmale 310
  • Prune 300
  • Caise 300
  • Pere 300
  • Stafide 270
  • Smochine 260
  • Mere 230
100 g produs / Calorii


×