Consumaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea profesorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Consumând aceste fructe, asiguraţi organismului necesarul de vitamine şi minerale.
Smochinele
Sunt o sursă bună de magneziu, necesar bunei funcţionări a sistemului nervos. De asemenea, smochinele conţin vitaminele A, B şi C, care întăresc imunitatea şi previn virozele respiratorii. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative şi emoliente. Datorită conţinutului de fibre, smochinele stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, specialistul nostru recomandă aceste fructe în curele de slăbire. Cu moderaţie însă, în cazul celor uscate, care au multe calorii şi mult zahăr.
Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că diabeticii au voie să mănânce smochine doar la indicaţia medicului. Asta pentru că smochinele au un conţinut ridicat de glucoză şi fructoză.
Stafidele
Acestea provin dintr-un soi deosebit de struguri, care nu au sâmburi şi care sunt uscaţi. Atenţie însă! Prin uscare, ei devin hipercalorici, ajungând la 270 de calorii la 100 de grame. De asemenea, stafidele au un conţinut ridicat de glucide: 68 g/100 g, ceea ce le conferă proprietăţi energizante şi revigorante. Specialistul nostru recomandă consumul de stafide şi datorită conţinutului bogat în potasiu. Astfel, stafidele stimulează funcţionarea sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Pentru că sunt bogate în antioxidanţi şi vitamina C, stafidele sunt recomandate în timpul iernii, pentru a ne stimula sistemul imunitar.
Mai mult decât atât, stafidele sunt bune şi pentru dinţi. Întrucât conţin acid oleanolic, stafidele sunt foarte utile în igiena orală, distrugând bacteriile care provoacă atât cariile, cât şi slăbirea gingiilor.
Curmale
Sunt un depozit natural de energie, iar magneziul conţinut de acestea tonifică muşchii şi previne îmbătrânirea. Iată câteva motive pentru care dr Gheorghe Mencinicopschi recomandă consumul de curmale.
Calciul, potasiul şi cuprul fac din curmale alimente excepţionale, recomandat tuturor categoriilor de vârstă. Însă, pentru că au un puternic efect energizant, curmalele sunt recomandate cu precădere anemicilor, celor extenuaţi, convalescenţilor, copiilor, sportivilor, persoanelor în vârstă.
Specialistul nostru ne sfătuieşte să fim foarte atenţi atunci când cumpărăm curmale. "Cumpăraţi curmale proaspete, nu învelite în glucoză, sterilizate sau uscate artificial." După cumpărare, se păstrează în frigider şi se consumă în maximum două zile.
Acest fruct este contraindicat diabeticilor.
Citește pe Antena3.ro