x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Soia, carnea vegetală

0
Autor: Georgeta Licsandru 03 Mar 2008 - 00:00
Soia, carnea vegetală

SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.



SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.


Proteina din soia este singura proteină vegetală completă. În afară de proteina de calitate, soia conţine aminoacizi esenţiali, fier, calciu, magneziu, vitamina E, vitaminele B1, B2. Din acest motiv, soia este numită şi carne vegetală. S-a demonstrat că 25 g proteină de soia consumate zilnic pot reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin efectul de scădere a nivelului colesterolului. Nutriţioniştii arată că făina de soia este mai bogată în proteine şi mai săracă în carbohidraţi decât cea de grâu. "În condiţiile în care, în România, alimentul de bază este pâinea albă, dezechilibrată nutriţional, o soluţie fericită pentru a creşte valoarea nutritivă a acesteia ar fi adaosul de proteine din soia, cu valoare biologică ridicată", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Proteina din soia este bogată în aminoacidul lizină, iar glutenul din grâu este bogat în aminoacidul cisteină. Această combinaţie dintre proteina de soia şi cea de grâu realizează o echilibrare nutriţională ideală, spune specialistul nostru.


ANTICANCER. Soia este sursă excelentă de izoflavone, substanţe antioxidante cu rol deosebit în prevenirea cancerului de prostată, de sân, de colon. Nutriţionistul american Earl Mindell a observat că japonezii consumă între 50 şi 80 g soia pe zi, iar americanii doar 5 g. "Japonezii sunt cei mai longevivi dintre oameni, înregistrând şi cea mai scăzută rată a cancerului de colon şi de sân, cea mai scăzută rată a mortalităţii datorată problemelor cardiace şi de patru ori mai rar cancer de prostată decât restul populaţiei planetei", notează dr Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste". De asemenea, prin conţinutul de calciu (240 mg/100 g), produsele din soia menţin densitatea osoasă în procesul de îmbătrânire, prevenind în acest fel osteoporoza. Soia este recomandată persoanelor care suferă de obezitate. Produsele din soia dau senzaţia de saţietate rapid, datorită conţinutului de fibre alimentare.


Produse

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc produse procesate direct din bobul de soia – laptele, brânza tofu, unele pateuri. De asemenea, pe piaţă există produse uscate din soia (cubuleţe, granule pentru prepararea tocăniţelor sau felii pentru pregătirea şniţelelor). "Produsele uscate din soia conţin peste 93% proteine. Chiar dacă soia este o proteină de bună calitate, nu trebuie eliminate complet proteinele de origine animală din dietă. În timpul postului nu este nici o problemă dacă înlocuim în totalitate proteinele de origine animală cu cele de origine vegetală, dar doar în timpul postului. Postul înseamnă în primul rând detoxifiere, care poate fi realizată cu ajutorul soiei, care conţine multă celuloză", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   soia,   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani
România va administra și tinerilor de peste 12 ani vaccinul produs de compania americană Moderna, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță. „Din data de 2...

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză
70% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 57% sunt protejați cu ambele doze, a anunțat Comisia Europeană. Marți a fost atins pragul de 70% din populația adultă care a primit cel...

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei
Producătorul de mediicamente german BioNTech vrea să dezvolte un tratament împotriva malariei pe baza tehnologiei ARN mesager. Un studiu clinic va începe până la sfârșitul anului viitor, scrie...

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție
Spunem despre păr că este podoabă capilară, iar în cazul femeilor părul lung, bogat și bine întreținut este și o armă a seducției. Iar când acesta lipsește cu desăvârșire, efectiv nu ai cum să nu observ...

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...
Serviciul de email marketing furnizat de