x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Soia, carnea vegetală

Soia, carnea vegetală

de Georgeta Licsandru    |    03 Mar 2008   •   00:00
Soia, carnea vegetală

SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.


SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.


Proteina din soia este singura proteină vegetală completă. În afară de proteina de calitate, soia conţine aminoacizi esenţiali, fier, calciu, magneziu, vitamina E, vitaminele B1, B2. Din acest motiv, soia este numită şi carne vegetală. S-a demonstrat că 25 g proteină de soia consumate zilnic pot reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin efectul de scădere a nivelului colesterolului. Nutriţioniştii arată că făina de soia este mai bogată în proteine şi mai săracă în carbohidraţi decât cea de grâu. "În condiţiile în care, în România, alimentul de bază este pâinea albă, dezechilibrată nutriţional, o soluţie fericită pentru a creşte valoarea nutritivă a acesteia ar fi adaosul de proteine din soia, cu valoare biologică ridicată", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Proteina din soia este bogată în aminoacidul lizină, iar glutenul din grâu este bogat în aminoacidul cisteină. Această combinaţie dintre proteina de soia şi cea de grâu realizează o echilibrare nutriţională ideală, spune specialistul nostru.


ANTICANCER. Soia este sursă excelentă de izoflavone, substanţe antioxidante cu rol deosebit în prevenirea cancerului de prostată, de sân, de colon. Nutriţionistul american Earl Mindell a observat că japonezii consumă între 50 şi 80 g soia pe zi, iar americanii doar 5 g. "Japonezii sunt cei mai longevivi dintre oameni, înregistrând şi cea mai scăzută rată a cancerului de colon şi de sân, cea mai scăzută rată a mortalităţii datorată problemelor cardiace şi de patru ori mai rar cancer de prostată decât restul populaţiei planetei", notează dr Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste". De asemenea, prin conţinutul de calciu (240 mg/100 g), produsele din soia menţin densitatea osoasă în procesul de îmbătrânire, prevenind în acest fel osteoporoza. Soia este recomandată persoanelor care suferă de obezitate. Produsele din soia dau senzaţia de saţietate rapid, datorită conţinutului de fibre alimentare.


Produse

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc produse procesate direct din bobul de soia – laptele, brânza tofu, unele pateuri. De asemenea, pe piaţă există produse uscate din soia (cubuleţe, granule pentru prepararea tocăniţelor sau felii pentru pregătirea şniţelelor). "Produsele uscate din soia conţin peste 93% proteine. Chiar dacă soia este o proteină de bună calitate, nu trebuie eliminate complet proteinele de origine animală din dietă. În timpul postului nu este nici o problemă dacă înlocuim în totalitate proteinele de origine animală cu cele de origine vegetală, dar doar în timpul postului. Postul înseamnă în primul rând detoxifiere, care poate fi realizată cu ajutorul soiei, care conţine multă celuloză", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: soia alimentaţie sănătoasă