x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Soia, carnea vegetală

0
Autor: Georgeta Licsandru 03 Mar 2008 - 00:00
Soia, carnea vegetală

SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.



SECRET ● Ce să mănânc fără să mă îngraş
Se apropie postul, de aceea nutriţioniştii ne recomandă soia sau carnea vegetală. Aceasta este o sursă bună de proteine şi grăsimi de calitate, de vitamine din grupul B, magneziu şi calciu. Şi are un avantaj major: nu îngraşă.


Proteina din soia este singura proteină vegetală completă. În afară de proteina de calitate, soia conţine aminoacizi esenţiali, fier, calciu, magneziu, vitamina E, vitaminele B1, B2. Din acest motiv, soia este numită şi carne vegetală. S-a demonstrat că 25 g proteină de soia consumate zilnic pot reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin efectul de scădere a nivelului colesterolului. Nutriţioniştii arată că făina de soia este mai bogată în proteine şi mai săracă în carbohidraţi decât cea de grâu. "În condiţiile în care, în România, alimentul de bază este pâinea albă, dezechilibrată nutriţional, o soluţie fericită pentru a creşte valoarea nutritivă a acesteia ar fi adaosul de proteine din soia, cu valoare biologică ridicată", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Proteina din soia este bogată în aminoacidul lizină, iar glutenul din grâu este bogat în aminoacidul cisteină. Această combinaţie dintre proteina de soia şi cea de grâu realizează o echilibrare nutriţională ideală, spune specialistul nostru.


ANTICANCER. Soia este sursă excelentă de izoflavone, substanţe antioxidante cu rol deosebit în prevenirea cancerului de prostată, de sân, de colon. Nutriţionistul american Earl Mindell a observat că japonezii consumă între 50 şi 80 g soia pe zi, iar americanii doar 5 g. "Japonezii sunt cei mai longevivi dintre oameni, înregistrând şi cea mai scăzută rată a cancerului de colon şi de sân, cea mai scăzută rată a mortalităţii datorată problemelor cardiace şi de patru ori mai rar cancer de prostată decât restul populaţiei planetei", notează dr Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste". De asemenea, prin conţinutul de calciu (240 mg/100 g), produsele din soia menţin densitatea osoasă în procesul de îmbătrânire, prevenind în acest fel osteoporoza. Soia este recomandată persoanelor care suferă de obezitate. Produsele din soia dau senzaţia de saţietate rapid, datorită conţinutului de fibre alimentare.


Produse

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc produse procesate direct din bobul de soia – laptele, brânza tofu, unele pateuri. De asemenea, pe piaţă există produse uscate din soia (cubuleţe, granule pentru prepararea tocăniţelor sau felii pentru pregătirea şniţelelor). "Produsele uscate din soia conţin peste 93% proteine. Chiar dacă soia este o proteină de bună calitate, nu trebuie eliminate complet proteinele de origine animală din dietă. În timpul postului nu este nici o problemă dacă înlocuim în totalitate proteinele de origine animală cu cele de origine vegetală, dar doar în timpul postului. Postul înseamnă în primul rând detoxifiere, care poate fi realizată cu ajutorul soiei, care conţine multă celuloză", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   soia,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?

(P) Când știi dacă ai nevoie de augmentare mamară?
Galerie Foto Cand stii daca ai nevoie de augmentare mamara? Cand stii daca ai nevoie de o ridicare a sanilor, adica de o mastopexie? Cand trebuie sa schimbi protezele mamare? Medicii de la Soma Clinic ne ajuta sa intelegem cand este ...

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme

50% dintre părinții români își abuzează copiii sub diverse forme
Circa 50% dintre părinții români nu respectă dreptul de protecție al copiilor și aproape 70% nu respectă dreptul la libera exprimare, arată un studiu realizat în 2020 de Fundația World Vision România....

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie

Valeriu Gheorghiță: EMA ar putea autoriza vaccinarea copiilor sub 16 ani din luna iunie
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este posibil să autorizeze vaccinarea copiilor cu vârste sub 16 ani începând de luna viitoare, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare...

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...
Serviciul de email marketing furnizat de