x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SOLUŢIE / Andive pentru ochi sănătoşi

SOLUŢIE / Andive pentru ochi sănătoşi

de Georgeta Licsandru    |    27 Oct 2008   •   00:00
SOLUŢIE / Andive pentru ochi sănătoşi

Salata şi sucul de andive protejează vederea datorită vitaminelor A şi C, seleniului şi zincului. De aceea, andivele sunt recomandate deopotrivă copiilor şi adulţilor.



Andivele sunt bogate în vitaminele A, B, C şi în minerale (magneziu, calciu, zinc, seleniu). Aceste vitamine şi minerale pot încetini procesul de degenerescenţă maculară cauzat pe de o parte de îmbătrânire, iar pe de altă parte de razele ultraviolete. De aceea, nutriţioniştii recomandă andivele pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Cel mai des, aceste legume sunt consumate sub formă de salată, cu puţin suc de lămâie ori în combinaţie cu legume fierte.

COPII
În cazul copiilor, cel mai bun este sucul de andive proaspăt. Acesta are efect re­mineralizant şi imunostimulator. O porţie suc de andive asigură vitamina C şi seleniu, elemente care stimulează imunitatea. 100 g andive proaspete furnizează 9 mg vitamina C şi 13 micrograme seleniu. Copiilor le este util şi manganul din andive: 0,2 mg mangan/100 g. Manganul previne tulburările de creştere şi întăreşte sistemul osos.

Multe persoane evită andivele din cauza gustului uşor amărui. Gustul este însă unul dintre atuurile andivelor. Acest gust se datorează unei substanţe – cynarina, care sti­mulează digestia. Gustul amărui poate fi atenuat punând frunzele de andive în apă cu puţină sare şi oţet, aproximativ 15 minute. Unele persoane adaugă maioneză sau smântână în salata de andive.

Dacă mâncăm andive cu scopul de a stimula digestia, nu vom obţine acest efect dacă punem maioneză sau smântână. Deoarece grăsimile din maioneză îngreunează foarte mult digestia. Trebuie să alegem andivele proaspete, cu frunze crocante. Acestea pot fi păstrate în frigider cel mult două-trei zile. Dacă se veştejesc, andivele sunt mai amare şi îşi pierd proprietăţile nutritive.

POTASIU
Andivele sunt apreciate şi pentru con­ţinutul de potasiu: 380 mg/100 g, afirmă prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetări Alimen­tare. Datorită potasiului, andivele sunt indicate cardiacilor pentru normalizarea activităţii inimii şi reglarea tensiunii arteriale. Alături de magneziu (10 mg/ 100 g), potasiul stimulează sistemul nervos, previne stările de anxietate sau nervozitate şi controlează stresul. De asemenea, andivele au proprietăţi depurative, stimulează funcţionarea bilei.

Andivele conţin fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor, scăzând nivelul colesterolului. În acelaşi timp, fibrele stabilizează microflora intestinală şi au capacitate foarte mare de reţinere a apei. Ele se umflă, reţinând o dată cu apa şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate.

100 g andive
Calorii    15 ● Apă 94 g ● Glucide 2,4 g ● Fibre 2,2 g ● Potasiu 380 mg ● Magneziu 10 mg ● Calciu 44 mg ● Seleniu    13 microg ● Vitamina C 9 mg ● Vitamina B1 0,06 mg ● Vitamina B2 0,12 mg

×
Subiecte în articol: andive alimentaţie sănătoasă