CE BEM, CE MĂNCĂM
Zahărul prezent in cantităţi destul de mari şi aditivii alimentari scad efectele benefice ale tomatelor.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Zahărul prezent in cantităţi destul de mari şi aditivii alimentari scad efectele benefice ale tomatelor.
Sosul ţigănesc pe bază de paste de tomate are in compoziţie: apă, pastă de tomate tip 36 (17,2%), zahăr, oţet de vin, amidon modificat din porumb - unul dintre E 1420, E 1440, E 1451, E 1404, sare iodată, ceapă, arome, ardei roşu, păstărnac, morcov, pătrunjel, conservant (sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211).
ANALIZĂ. Pe lăngă apa şi pasta de tomate, produsul conţine o cantitate semnificativă de zahăr cu index glicemic ridicat, dar şi glucide pilomerice modificate chimic de tipul amidonului şi conservanţi cu potenţial alergen E 202, E 211. Din păcate, această compoziţie diminuează extrem de mult efectele benefice ale pastei de tomate care, atunci cănd este folosită in stare naturală, fără adaosuri, este o sursă preţioasă de licopen (un antioxidant puternic) cu efecte sanogene, explică prof. Mencinicopschi. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu alergie la unii din aditivii utilizaţi. Diabeticii il vor consuma ţinănd cont de aportul de zahăr şi numai cu recomandarea medicului curant.
cristina.calin@jurnalul.ro