x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sosul de hrean ucide vitaminele

Sosul de hrean ucide vitaminele

de Cristina Andreea Calin    |    12 Mai 2007   •   00:00

Ce bem, ce măncăm
Fără metabisulfitul de sodium, produsul analizat nu ar fi avut contraindicaţii. Fără metabisulfitul de sodium, produsul analizat nu ar fi avut contraindicaţii. Hreanul fin cu smăntănă KOCH’s are in compoziţie următoarele ingrediente: "hrean, smăntănă 23% produsă din lapte de vacă pasteurizat, ulei vegetal, apă, zahăr, oţet, albumină, substanţe de ingroşare: făină de seminţe de guar E 412, făină de seminţe de carruba E 410, gumă xanthan E 415, sare iodată, acidifiant acid citric E 330, antioxidant metabisulfit de sodiu E 223".

ANALIZĂ. Produsul analizat este un aliment pe bază de hrean cu smăntănă din lapte de vacă. Ar fi putut fi un produs bun dacă nu conţinea conservantul artificial metabisulfit de sodiu, specifică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Datorită efectului său oxidant, poate reduce conţinutul de vitamine din produse. Este redus in ficat la sulfat inofensiv şi excretat in urină. Persoanele intolerante la sulfiţii naturali ar trebui să evite sulfiţii adăugaţi (E 221-228). Doza zilnică admisă pentru metabisulfitul de sodiu este de 0,7 mg/kg corp.

CONCLUZIE. Produsul nu este indicat persoanelor sensibile şi astmatice, din cauza adaosului de metabisulfit de sodiu, spune specialistul. Pentru că are un conţinut ridicat de smăntănă bogată in acizi graşi saturaţi, produsul nu este indicat persoanelor suferinde de boli hepato-biliare, cardiovascularilor şi celor cu boli renale şi alergii.

×
Subiecte în articol: bun de consum