x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SPAIMĂ - Melamina, o problemă care durează

SPAIMĂ - Melamina, o problemă care durează

de Nicoleta Catana    |    10 Oct 2008   •   00:00

Numărul copiilor spitalizaţi după ce au fost hrăniţi cu lapte praf contaminat s-a triplat, ajungând la aproape 47.000, au anunţat ieri  autorităţile medicale chineze.



Numărul copiilor spitalizaţi după ce au fost hrăniţi cu lapte praf contaminat s-a triplat, ajungând la aproape 47.000, au anunţat ieri  autorităţile medicale chineze.

În prezent, 10.666 de copii sunt în continuare spitalizaţi după ce au fost intoxicaţi cu melamină, alţi 36.144 fiind externaţi între timp, conform spuselor Ministerului chinez al Sănătăţii, citat de AFP. Cifrele sunt de trei ori mai mari decât cele furnizate la 21 septembrie de autorităţile chineze, când 14.471 de copii fuseseră spitalizaţi. Alte câteva mii de copii au fost consultaţi de medici, a adăugat sursa citată, fără a oferi detalii. Guvernul chinez a refuzat miercuri să dea publicităţii un nou bilanţ al copiilor infestaţi cu melamină, în pofida solicitării avansate în acest sens de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Produse contaminate în Europa
Problema infestării cu melamină a ajuns şi în "Bătrânul Continent", unde în Ungaria şi Marea Britanie au fost, de asemenea, depistate cazuri de contami­nare. În urmă cu câteva zile, britanicii au găsit bomboane marca White Rabbit, produse şi importate din China, ce aveau un conţinut de melamină cu 60% mai mare decât limita admisă, a anunţat Agenţia pentru Standarde Alimentare (FSA). Acest lucru nu a fost singular, în această ţară fiind descoperiţi biscuiţi proveniţi din China marca Koala, care aveau un conţinut prea ridicat de substanţă.

Ungaria a avut şi ea astfel de probleme. Vecinii noştri din Vest au identificat o cantitate prea mare de melamină în snacksurile cu brânză, importate din China. Produsele, ce aparţin firmei P-Nut, Crackers Chips Snack World, conţin 19,9 miligrame de melamină la kilogram, deşi Ungaria permite maximum 2,5 mg/kg. Secretariatul de Stat pentru Agricultură a anunţat închiderea depozitului firmei şi a transmis un avertisment autorităţilor sanitare din UE. Aceasta este a doua alertă cu melamină în Ungaria în doar două zile, după ce cu câteva zile în urmă au fost semnalate urme ale substanţei în restaurante chinezeşti. Autorităţile maghiare au început efectuarea de analize pentru stabilirea cantităţii de melamină conţinută în laptele praf descoperit la 4 octombrie la un depozit Nestle.

Comisia Europeană a avertizat săptămâna trecută toate ţările membre Uniunea Europeană să nu mai importe produse care sunt provenite din China, ce au cu cel puţin peste 15% concentraţia de lapte praf sau produse al căror procentaj de lapte nu este specificat ori nu poate fi determinat.

×
Subiecte în articol: bun de consum melamină