x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

29 Dec 2008   •   00:00

29 decembrie 208



FONDURI
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a obţinut, în luna decembrie, de la CE, rambursarea unei sume de 6.202.740 de euro. Suma reprezintă contribuţia financiară comunitară alocată pentru cheltuielile efectuate de România pentru finanţarea unor programe de eradicare, combatere şi monitorizare a unor boli ale animalelor şi a zoonozelor. Reglementarea şi procedurile de obţinere a acestei contribuţii sunt stabilite prin Decizia 90/424/CEE, care prevede şi obligativitatea ca aceste programe să fie supuse anual spre aprobare CE.

COLORANŢI
Autorităţile britanice vin în sprijinul consumatorilor pentru a îi ajuta să aleagă produsele care nu le afectează sănătatea. De aceea, vor publica lista produselor care nu conţin aditivi alimentari. Măsura vine în sprijinul părinţilor, pentru că aceşti coloranţi induc sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Pe lista neagră sunt: E102 tartrazină, E110 galben portocaliu, E104 galben de chinolină, E122 carmoizină, E129 roşu allura, E124 roşu ponceau 4R. Producătorii de alimente sunt obligaţi ca până la finalul anului viitor să scoată din lista de ingrediente aceste 6 E-uri.

VITAMINE
Asociaţia producătorilor de alimente din Marea Britanie atrage atenţia CE că micşorarea dozelor zilnice recomandate pentru vitaminele şi mineralele din alimente nu este o măsură potrivită. Aceştia, împreună cu organizaţii similare din state membre UE, vor să convingă CE să păstreze aceleaşi doze pentru vitamina C, calciu, magneziu, betacaroten, zinc şi nichel. Acum în Marea Britanie se pot adăuga 1.000 mg de vitamina C în alimente şi suplimente alimentare, însă dacă se adoptă noua legislaţie limita va fi de 60 mg. Mulţi producători se tem că vor dispărea de pe piaţă.

SARE
Autorităţile australiene vor să limiteze cantitatea de sare care se poate adăuga în produsele alimentare. O decizie finală va fi luată în octombrie 2009, însă până atunci se poartă discuţii între reprezentanţii industriei alimentare şi autorităţi. Prin această măsură, se vrea reducerea numărului de decese cauzate de problemele bolilor cardiorespiratorii. În acest moment, fiecare australian consumă în medie 9 g de sare zilnic, în timp ce medicii recomandă o doză maximă de 6 g. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că sarea este consumată în principal din produse alimentare industrializate.

×
Subiecte în articol: bun de consum