x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Stres pentru pancreas

Stres pentru pancreas

de Cristina Andreea Calin    |    29 Feb 2008   •   00:00
Stres pentru pancreas

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Con,tine o cantitate mare de zaharuri
Cerealele utilizate pentru acest baton au fost prăjite. În timpul acestui proces se dezvoltă acrilamida, substanţă care este incriminată pentru apariţia cancerului.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Con,tine o cantitate mare de zaharuri
Cerealele utilizate pentru acest baton au fost prăjite. În timpul acestui proces se dezvoltă acrilamida, substanţă care este incriminată pentru apariţia cancerului.


Batonul cu cereale Corny poate constitui o gustare hrănitoare pentru majoritatea dintre noi dacă nu ar avea atât de multe glucide care ne pot da peste cap pancreasul. Ingredientele lui înscrise pe etichetă sunt: "fulgi de cereale prăjite 30% (ovăz, grâu), sirop de glucoză şi fructoză, merişor deshidratat 11%, fulgi de porumb (porumb, zahăr, sare, malţ de orz), făină de grâu, sirop de glucoză, zahăr brun, ulei de nucă de cocos, zahăr, făină de orez, făină de porumb, miere, acidifiant: acid citric E 330, arome, malţ de orz, emulsificatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, sare, ulei de floarea soarelui, agenţi de afânare (difosfaţi E 450, carbonat de sodiu E 500), sirop de zahăr caramelizat. Poate conţine bucăţi de alune, migdale şi arahide".


ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi analizează produsul: "baton din cereale cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un mare exces de glucide atât cu absorbţie lentă (amidon), cât mai ales cu absorbţie rapidă (zaharoză, glucoză, fructoză), imprimând produsului o încărcătură glicemică foarte ridicată, periculoasă pentru pancreasul endocrin". Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din analiză rezultă şi o densitate energetică foarte ridicată (aproximativ 400 kcal/100g). Un alt ingredient care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor este fructoza, al cărei metabolism poate duce la creşterea concentraţiei de acid uric şi la apariţia hiperuricemiei (gutei). De asemenea, fructoza poate influenţa formarea hemoglobinei glicozilate, marcă de risc în apariţia bolilor cardiovasculare. Batonul conţine o sursă ascunsă de sodiu, sub forma sării (clorură de sodiu) şi în aditivul E 500 şi probabil şi în E 450, nespecificându-se dacă este difosfat de sodiu sau de potasiu. Are surse de gluten (fulgi de cereale, făină de grâu, ovăz şi din malţul de orz).


PERICOL. Specialistul nostru atrage atenţia că atunci când cerealele sunt prăjite "pot fi contaminate cu acrimalidă generată din acest proces". Aceasta este neurotoxică şi cancerigenă. De asemenea, batonul conţine şi o sursă adăugată de fosfor, E 450, care împiedică asimilarea şi fixarea calciului în oase, ceea ce duce la densitate osoasă scăzută.


CONCLUZII .Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hiperuricemicilor, persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice şi renale, celor cu osteoporoză, persoanelor cu maladii neurodegenerative. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant. Persoanele alergice la alune, migdale şi arahide trebuie să testeze produsul. Batonul este interzis suferinzilor de celiachie.


×
Subiecte în articol: bun de consum