x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Strugurii roşii scad tensiunea

Strugurii roşii scad tensiunea

de Oana Antonescu    |    23 Aug 2008   •   00:00
Strugurii roşii scad tensiunea

Mîncaţi struguri roşii pentru a combate hipertensiunea şi colesterolul, ne îndeamnă cercetătorii spanioli, care au descoperit că aceste fructe bogate în antioxidanţi ţin departe bolile cardiovasculare.

Mîncaţi struguri roşii pentru a combate hipertensiunea şi colesterolul, ne îndeamnă cercetătorii spanioli, care au descoperit că aceste fructe bogate în antioxidanţi ţin departe bolile cardiovasculare.

 
Virtuţile terapeutice ale strugurilor au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri, iar analizele biochimice recente confirmă rolul important pe care îl au în men­ţinerea sănătăţii. Recent, cer­cetătorii Universităţii din Madrid au descoperit un alt efect terapeutic: coaja şi seminţele strugurilor roşii conţin din belşug fibre şi antioxidanţi care scad tensiunea, colesterolul şi previn astfel infarctul. Fibrele împreună cu fla­vo­noidele şi polifenolii conţinuţi de aceşti struguri contribuie la menţinerea elasticităţii vaselor şi împiedică acumularea LDL colesterolului sau colesterolul "rău", scăzînd astfel semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

 
VALORI. La studiul spaniol au participat 34 de voluntari care au consumat zilnic un extract de struguri roşii cu un conţinut ridicat de fibre şi antioxidanţi. După 16 săptămîni, tensiunea arterială a participanţilor la studiu scăzuse cu pînă la 5% faţă de valoarea înregistrată la începutul studiului, iar nivelul colesterolului era şi el cu aproape 14% mai mic decît înainte. "Influenţa pe care o au strugurii roşii asupra tensiunii şi colesterolului se datorează efectului combinat al fibrelor şi antioxidanţilor, pe care nici un alt aliment nu îl are", a precizat coordonatorul stu­diului, dr Jara Perez Jimenes, într-un articol publicat în revista medicală Nutrition Today şi preluat de Daily Mail.

 
SUPLIMENT. Extractul utilizat de cercetători pentru acest studiu ar putea fi transformat într-un supliment nutritiv, util celor care suferă de hipertensiune şi hipercolesterolemie.
Pînă atunci însă, specialiştii ne recomandă să mîncăm struguri roşii, fără să aruncăm seminţele şi coaja lor, fiindcă acestea conţin cea mai mare cantitate de substanţe active. Dacă am adopta dieta mediteraneană şi am consuma frecvent struguri roşii, am putea reduce cu pînă la 50% riscul de boli cardiovasculare, cel mai redutabil ucigaş al lumii mo­derne, mai spun cercetătorii spanioli în studiul lor.

×
Subiecte în articol: roşii alimentaţie sănătoasă