Mîncaţi struguri roşii pentru a combate hipertensiunea şi colesterolul, ne îndeamnă cercetătorii spanioli, care au descoperit că aceste fructe bogate în antioxidanţi ţin departe bolile cardiovasculare.
Mîncaţi struguri roşii pentru a combate hipertensiunea şi colesterolul, ne îndeamnă cercetătorii spanioli, care au descoperit că aceste fructe bogate în antioxidanţi ţin departe bolile cardiovasculare.
Virtuţile terapeutice ale strugurilor au fost recunoscute
din cele mai vechi timpuri, iar analizele biochimice recente confirmă rolul
important pe care îl au în menţinerea sănătăţii. Recent, cercetătorii
Universităţii din Madrid au descoperit un alt efect terapeutic: coaja şi seminţele
strugurilor roşii conţin din belşug fibre şi antioxidanţi care scad tensiunea,
colesterolul şi previn astfel infarctul. Fibrele împreună cu flavonoidele şi
polifenolii conţinuţi de aceşti struguri contribuie la menţinerea elasticităţii
vaselor şi împiedică acumularea LDL colesterolului sau colesterolul "rău",
scăzînd astfel semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
VALORI. La
studiul spaniol au participat 34 de voluntari care au consumat zilnic un
extract de struguri roşii cu un conţinut ridicat de fibre şi antioxidanţi. După
16 săptămîni, tensiunea arterială a participanţilor la studiu scăzuse cu pînă
la 5% faţă de valoarea înregistrată la începutul studiului, iar nivelul
colesterolului era şi el cu aproape 14% mai mic decît înainte. "Influenţa
pe care o au strugurii roşii asupra tensiunii şi colesterolului se datorează
efectului combinat al fibrelor şi antioxidanţilor, pe care nici un alt aliment
nu îl are", a precizat coordonatorul studiului, dr Jara Perez Jimenes, într-un
articol publicat în revista medicală Nutrition Today şi preluat de Daily Mail.
SUPLIMENT.
Extractul utilizat de cercetători pentru acest studiu ar putea fi transformat într-un
supliment nutritiv, util celor care suferă de hipertensiune şi
hipercolesterolemie.
Pînă atunci însă, specialiştii ne recomandă să mîncăm
struguri roşii, fără să aruncăm seminţele şi coaja lor, fiindcă acestea conţin
cea mai mare cantitate de substanţe active. Dacă am adopta dieta mediteraneană şi
am consuma frecvent struguri roşii, am putea reduce cu pînă la 50% riscul de
boli cardiovasculare, cel mai redutabil ucigaş al lumii moderne, mai spun
cercetătorii spanioli în studiul lor.