x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

STUDIU - Mai mult zahăr decât cereale

0
Autor: Nicoleta Catana 04 Oct 2008 - 00:00
STUDIU - Mai mult zahăr decât cereale

Cerealele care se comercializează în Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun conţin o cantitate dublă de zahăr faţă de cât ar trebui să consume copiii în mod normal.



Cerealele care se comercializează în Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun conţin o cantitate dublă de zahăr faţă de cât ar trebui să consume copiii în mod normal.

Acest lucru înseamnă implicit că respectivele produse au o valoare nutriţională foarte mică, conform datelor furnizate de Consumer Raports, o revistă de specialitate din SUA publicată de Uniunea Consumatorilor. Astfel, potrivit articolului, unele mărci de cereale conţin o cantitate de zahăr la fel de mare ca şi o gogoaşă. De exemplu, Post Golden Crisp, care sunt produse de Kraft Foods, conţin cu 50% mai mult zahăr per kilogram, în timp ce alte nouă branduri, cel puţin 40% din acest ingredient.

CE ZIC SPECIALIŞTII
În document se arată cum 91 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 pur şi simplu îşi toarnă sare sau zahăr pe cereale şi depăşesc astfel cu 50-65% doza zilnică recomandată. Situaţia este extrem de îngrijorătoare, având în vedere faptul că obezitatea a atins cote alarmante şi că persoanele din această categorie de vârstă nu au aproape deloc activitate fizică, deci posibilitatea de a acumula kilograme în plus într-un timp foarte scurt este destul de mare.

Editorul Raportului de Sănătate a atenţionat, în cadrul unei declaraţii, să fim extrem de precauţi cu ceea ce consumăm. El ne sfătuieşte să acordăm maximă atenţie informaţiilor de pe etichetă şi să alegem numai acele produse care au un conţinut ridicat în fibre şi o cantitate mică de zahăr şi sodiu. În articol, de asemenea, se menţionează că micul dejun bazat pe cereale poate fi extrem de sănătos şi că adulţii şi copiii care consumă astfel de produse pot beneficia de o alimentaţie nutritivă de calitate, li se pot micşora problemele de greutate, dar li se poate îmbunătăţi considerabil si sistemul cognitiv în viaţa cotidiană. Organizaţia Internaţională a Uniunilor Consumatorilor, care a realizat raportul, susţine că va solicta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii realizarea de materiale prin care să atenţioneze populaţia cu privire la riscurile la care se expune în urma consumului de cereale, mai ales în ceea ce îi priveşte pe copii.   

SE POATE ŞI FĂRĂ EXCESE

O companie din SUA, Kellogg, a luat măsuri de înlocuire a acestor tipuri de produse şi a scos pe piaţă cereale care
din punct de vedere nutriţional nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Astfel, mărci ca Froot Loops, Corn Pops, Rice Krispies, Cocoa Krispies şi Apple Jacks, vor putea fi incluse în alimentaţie fără a exista pericolul apariţiei de boli periculoase. Un reprezentant al companiei a declarat că, dacă am analiza cu atenţie raportul, ne-am da seama că interpretările sunt puţin exagerate, având în vedere cantitatea de zahăr pe care o conţine iaurtul, de asememea, prea mare pentru doza zilnică recomandată. Raportul compară numai conţinututl acelor produse care au fibre, minerale sau vitamine. Este de reţinut că multe cereale sunt fortificate cu vitamine şi minerale.      

LUPTĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII
Descoperirea făcută de revista de specialiatate nu face decât să confirme temerile oamenilor de ştiinţă, şi anume, faptul că cei mici sunt supuşi la tot pasul pericolelor unei alimentaţii nesănătoase, iar producătorii nu fac mai nimic să îndrepte acest lucru. Numărul la care au ajuns cazurile de obezitate şi supraponderabilitate în rândul micuţilor şi al adolescenţilor ar trebui să îi pună pe gânduri, mai ales că şi costurile pentru ajutorarea suferinzilor sunt destul de mari. Însă, se pare că profiturile de pe urma vânzărilor de astfel de produse sunt mai presus decât sănătatea consumatorilor, iar bolile extrem de periculoase de care suferă populaţia planetei nu înduioşează pe nimeni.   
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   produse,   zahăr,   cereale

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune
În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. REUMATISM. Îți poți...

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19
Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live...

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...
Serviciul de email marketing furnizat de