x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet STUDIU - Mai mult zahăr decât cereale

STUDIU - Mai mult zahăr decât cereale

de Nicoleta Catana    |    04 Oct 2008   •   00:00
STUDIU - Mai mult zahăr decât cereale

Cerealele care se comercializează în Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun conţin o cantitate dublă de zahăr faţă de cât ar trebui să consume copiii în mod normal.



Cerealele care se comercializează în Statele Unite ale Americii (SUA) destinate micului dejun conţin o cantitate dublă de zahăr faţă de cât ar trebui să consume copiii în mod normal.

Acest lucru înseamnă implicit că respectivele produse au o valoare nutriţională foarte mică, conform datelor furnizate de Consumer Raports, o revistă de specialitate din SUA publicată de Uniunea Consumatorilor. Astfel, potrivit articolului, unele mărci de cereale conţin o cantitate de zahăr la fel de mare ca şi o gogoaşă. De exemplu, Post Golden Crisp, care sunt produse de Kraft Foods, conţin cu 50% mai mult zahăr per kilogram, în timp ce alte nouă branduri, cel puţin 40% din acest ingredient.

CE ZIC SPECIALIŞTII
În document se arată cum 91 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 pur şi simplu îşi toarnă sare sau zahăr pe cereale şi depăşesc astfel cu 50-65% doza zilnică recomandată. Situaţia este extrem de îngrijorătoare, având în vedere faptul că obezitatea a atins cote alarmante şi că persoanele din această categorie de vârstă nu au aproape deloc activitate fizică, deci posibilitatea de a acumula kilograme în plus într-un timp foarte scurt este destul de mare.

Editorul Raportului de Sănătate a atenţionat, în cadrul unei declaraţii, să fim extrem de precauţi cu ceea ce consumăm. El ne sfătuieşte să acordăm maximă atenţie informaţiilor de pe etichetă şi să alegem numai acele produse care au un conţinut ridicat în fibre şi o cantitate mică de zahăr şi sodiu. În articol, de asemenea, se menţionează că micul dejun bazat pe cereale poate fi extrem de sănătos şi că adulţii şi copiii care consumă astfel de produse pot beneficia de o alimentaţie nutritivă de calitate, li se pot micşora problemele de greutate, dar li se poate îmbunătăţi considerabil si sistemul cognitiv în viaţa cotidiană. Organizaţia Internaţională a Uniunilor Consumatorilor, care a realizat raportul, susţine că va solicta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii realizarea de materiale prin care să atenţioneze populaţia cu privire la riscurile la care se expune în urma consumului de cereale, mai ales în ceea ce îi priveşte pe copii.   

SE POATE ŞI FĂRĂ EXCESE

O companie din SUA, Kellogg, a luat măsuri de înlocuire a acestor tipuri de produse şi a scos pe piaţă cereale care
din punct de vedere nutriţional nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Astfel, mărci ca Froot Loops, Corn Pops, Rice Krispies, Cocoa Krispies şi Apple Jacks, vor putea fi incluse în alimentaţie fără a exista pericolul apariţiei de boli periculoase. Un reprezentant al companiei a declarat că, dacă am analiza cu atenţie raportul, ne-am da seama că interpretările sunt puţin exagerate, având în vedere cantitatea de zahăr pe care o conţine iaurtul, de asememea, prea mare pentru doza zilnică recomandată. Raportul compară numai conţinututl acelor produse care au fibre, minerale sau vitamine. Este de reţinut că multe cereale sunt fortificate cu vitamine şi minerale.      

LUPTĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII
Descoperirea făcută de revista de specialiatate nu face decât să confirme temerile oamenilor de ştiinţă, şi anume, faptul că cei mici sunt supuşi la tot pasul pericolelor unei alimentaţii nesănătoase, iar producătorii nu fac mai nimic să îndrepte acest lucru. Numărul la care au ajuns cazurile de obezitate şi supraponderabilitate în rândul micuţilor şi al adolescenţilor ar trebui să îi pună pe gânduri, mai ales că şi costurile pentru ajutorarea suferinzilor sunt destul de mari. Însă, se pare că profiturile de pe urma vânzărilor de astfel de produse sunt mai presus decât sănătatea consumatorilor, iar bolile extrem de periculoase de care suferă populaţia planetei nu înduioşează pe nimeni.   

×
Subiecte în articol: bun de consum produse zahăr cereale